Mimoza je danas jedan od najpopularnijih koktela u svetu, a njegove glavne karakteristike su jednostavna priprema i osvežavajući ukus. Smatra se da je ovaj koktel prvi put napravljen u hotelu Ritz u Parizu – i to davne 1925. godine. U tradicionalnom obliku, on predstavlja spoj penušavog vina i soka od pomorandže. Ipak, za njegovu pripremu danas mogu da se koriste i brojni drugi sastojci.
Uprkos različitim varijacijama, jedna stavka ostala je konstantna. To je činjenica da se ovaj penušavi, voćni koktel uglavnom pije tokom različitih proslava i svečanosti, te prolećnih praznika kao što je Uskrs. Upravo zato, u sklopu uskršnjeg bruncha koktel Mimoza pripremamo i ove godine – ali sada na nešto drugačiji način.
01 ⏐ Easter Orange Mimosas
Sastojci
- pomorandže
- sok od pomorandže
- šampanjac / penušavo vino
Priprema
Iseckajte pomorandže na tanke kriške, a potom ih posložite u kalup za led. U svaki kalup stavite po tri ili četiri kriške, a to učinite tako da one poprime oblik nalik na ružu. Zatim napunite kalup sokom od pomorandže i ostavite ga u zamrzivaču na nekoliko sati. Na kraju, zaleđene ruže stavite u čaše po izboru i prelijte ih šampanjcem ili penušavim vinom.
02 ⏐ Easter Carrot Mimosas
Sastojci
- sok od breskve
- vezice peršuna
- šampanjac / penušavo vino
Priprema
Sipajte omiljeni šampanjac ili penušavo vino u visoke čaše, a potom dodajte i malu količinu soka od breskve zahvaljujući kom će šampanjac poprimiti narandžastu boju. Naposletku, ukrastite koktel grančicom peršuna. Samim tim, zbog kombinacije oblika čaše, specifične boje i peršuna – ovaj koktel će podsećati na šargarepu, koja je jedna od asocijacija na Uskrs.
Foto: Instagram / @champagneang & @madisonobrien.art