

‘Tis the season! Jabuke su voće sezone, kao uostalom i svake jeseni. Kada stignu domaći plodovi ove voćke, znamo da je vreme da ih iskoristimo na najbolji mogući način. I dok ih podjednako volimo sveže, kolači sa jabukama (i cimetom) su nezamenjiva jesenja poslastica – a mogućnosti je bezbroj. Ovog puta, odlučili smo se za hrskavu opciju od čak “hiljadu” slojeva jabuke. Evo kako to izgleda – i kako napraviti.
Sastojci
- 1 velika jabuka zlatni delišes
- 3-4 kašike istopljenog putera
- 1 kašika braon šećera
- 1 kašičica cimeta
- lisnato testo
Priprema
Oljuštite jabuku i izvadite sredinu, pa pažljivo narendajte na tanane kolutiće, tako da se može videti kroz njih. Sjedinite otopljeni puter, šećer i cimet u manjoj činiji, pa svaki listić jabuke dobro premažite smesom koju dobijete. Ređajte listiće jabuke u kalup za mafine, dok ne dođete do vrha. Pritisnite dobro svaki sloj, a onda prelijte deo ostatka smese preko naređanih listova. Stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni, pa pecite 10 minuta. Zatim izvadite pleh, pa prelijte u kalup preostalu smesu, a onda prekrijte kolutom lisnatog testa premazanog jajetom. Vratite u rernu pa pecite još 20 minuta. Ostavite da se dobro ohladi, pa servirajte sa kuglom sladoleda.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za jednu porciju. Za 12 kolača biće potrebno 12 jabuka, uz proporcionalno dodavanje i ostalih sastojaka.
Foto: Instagram (@crowded_kitchen)