How to: Osvežavajući kolač sa limunom i makom
How to: Osvežavajući kolač sa limunom i makom

How to: Osvežavajući kolač
sa limunom i makom

Ukoliko ste poželeli da tokom dana pojedete nešto slatko ili su vam se, možda, u poslednjem momentu najavili neočekivani gosti – kolači koji ne iziskuju previše vremena savršeni su za takve situacije. U tu svrhu možete da pripremite kolač od jagoda ili, na primer, kolač od bundeve. Ipak, ukoliko želite isprobate kombinaciju dva potpuno različita ukusa, savetujemo vam da se sledeći put odlučite za osvežavajući kolač sa limunom i makom.

Sastojke za njegovu pripremu ćete lako nabaviti, a nesvakidašnji citrusni ukus nateraće vas da ga u skorije vreme ponovo ispečete – i to u mnogo većim količinama.

Sastojci


01. Kora

  • osam supenih kašika putera
  • 200g šećera
  • dve kafene kašike jogurta
  • limun (sok i kora)
  • dva jajeta
  • 150g brašna
  • dve kafene kašike praška za pecivo
  • pola kafene kašike soli
  • 120ml mleka
  • kafena kašika ekstrakta vanile
  • 50g maka

02. Glazura

  • 120g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • malo ekstrakta vanile
  • supena kašika mleka
  • prstohvat soli

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite puter i šećer, a zatim u ovu smesu dodajte jogurt, izrendanu koricu i sok celog limuna. Kada su u pitanju jaja, ubacite jedno po jedno i mešajte sve dok smesa ne postane glatka.

U drugoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so, a u trećoj posudi mleko i ekstrakt vanile. Dodajte trećinu suve smese u mešavinu sa puterom i promešajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte pola mlečne smese i ponovo promešajte, te ponavljajte taj postupak sve dok se suva i mlečna smesa u potpunosti ne sjedine. Naposletku, dodajte mak i još jednom dobro promešajte sve sastojke.

Pleh obložite papirom za pečenje, a zatim prebacite smesu u njega. Pecite 25-30 minuta, a stanje unutrašnjosti proveravajte koristeći čačkalicu. Nakon što ste izvadili kolač iz rerne, pomešajte sve sastojke za glazuru i po potrebi dodajte još mleka kako biste postigli glatku konzistenciju. Prelijte glazuru preko kolača, isecite ga i uživajte.

Foto: Instagram @bakedwithlovebyivy

Učitati još
Zatvori