Kolač od batata je idealni midweek slatkiš kojim ugađamo sebi
Kolač od batata je idealni midweek slatkiš kojim ugađamo sebi

Kolač od batata je idealni midweek
slatkiš kojim ugađamo sebi

Za sve one koji imaju sweet tooth  donosimo slatki recept za lenja, hladna popodneva. Zamislite kako dolazite kući nakon posla i želite da isprobate neki novi recept koji će vam omogućiti da uživate u slatkom zalogaju. Inspirisani receptom sa profila @wellmadebykiley, ovoga puta pravimo kolač od batata i putera.

Sastojci


Smesa za kolač:

63g brašna
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
¾ kašičice cimeta
¼ kašičice muškatnog oraščića
⅛ kašičice đumbira
Prstohvat soli
165g smeđeg šećera
Dva batata za pire od batata
Jaje ( na sobnoj temperaturi)
55g istopjenog neslanog putera
Jedna i po kašičica javorovog sirupa
½ kašičice ekstrakta od vanile
Dva batata za polovinu šolje pirea od batata koji nam je potreban za smesu

Preliv:

113 g krem sira ostavljenog na sobnoj temperaturi
Jedno žumance
240g šećera u prahu
½ kašičice cimeta

Garniš:

Sladoled od vanile
Preliv od karamele

Priprema


Zagrejte rernu na 180°C. Nauljite dve činije za sufle puterom, a onda ih obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate pire od krompira, preliv i smesu za kolač.

Prvo pripremite pire od batata jer će to biti sastojak koji ćemo kasnije ubaciti u testo. Batat oljuštite i isecite na jednake komade da bi se ravnomerno skuvali. U lonac sa provrelom vodom dodajte vaš slatki krompir i kuvajte 15-25 minuta. Nakon toga procedite vodu, a krompir izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom kako biste dobili homogenu masu od koje pravite kolač.

Zatim pripremite preliv od krem sira. U činiji za mešanje srednje veličine, mutite krem sir mikserom dok ne postane skroz kremast. Dodajte žumance i mešajte dok smesa ne postane homogena i glatka. Potom dodajte šećer i cimet i izmiksajte dok se svi sastojci ne ujedine i ostavite sa strane.

Kada je vaš pire gotov, ostavite ga da se malo ohladi, a onda pređite na pravljenje vašeg testa. U srednjoj činiji za mešanje dodajte vaše suve sastojke: brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U odvojenoj posudi promešajte smeđi šećer, pire od batata, jaje, istopljeni puter, javorov sirup i vanilin ekstrakt. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte suve sastojke u mokre i mešajte dok se sve lepo ne ujedini. Pobrinite se da nemate gromuljice ili suve komadiće.

Poslednji koraci i servis


Smesu podelite jednako u dve posude za sufle. Zatim dodajte preliv i razmažite ga spatulom kako biste dobili sloj jednake debljine. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite 35-40 minuta dok se ivice ne stvrdnu, a vrh ne dobije ispucali izgled. Bitno je da sredina nije skroz ispečena. Ostavite kolače da se hlade 15-20 minuta i poslužite ih tople ILI ih stavite u frižider. Servirajte vaš kolač od batata i putera sa kuglom sladoleda od vanile preko i dodajte preliv od karamele ukoliko želite. Pro tip: stavite malo krupne morske soli za salted caramel ukus.

Učitati još
Zatvori