Za sve one koji imaju sweet tooth donosimo slatki recept za lenja, hladna popodneva. Zamislite kako dolazite kući nakon posla i želite da isprobate neki novi recept koji će vam omogućiti da uživate u slatkom zalogaju. Inspirisani receptom sa profila @wellmadebykiley, ovoga puta pravimo kolač od batata i putera.
Sastojci
Smesa za kolač:
63g brašna
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
¾ kašičice cimeta
¼ kašičice muškatnog oraščića
⅛ kašičice đumbira
Prstohvat soli
165g smeđeg šećera
Dva batata za pire od batata
Jaje ( na sobnoj temperaturi)
55g istopjenog neslanog putera
Jedna i po kašičica javorovog sirupa
½ kašičice ekstrakta od vanile
Dva batata za polovinu šolje pirea od batata koji nam je potreban za smesu
Preliv:
113 g krem sira ostavljenog na sobnoj temperaturi
Jedno žumance
240g šećera u prahu
½ kašičice cimeta
Garniš:
Sladoled od vanile
Preliv od karamele
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Nauljite dve činije za sufle puterom, a onda ih obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane dok pripremate pire od krompira, preliv i smesu za kolač.
Prvo pripremite pire od batata jer će to biti sastojak koji ćemo kasnije ubaciti u testo. Batat oljuštite i isecite na jednake komade da bi se ravnomerno skuvali. U lonac sa provrelom vodom dodajte vaš slatki krompir i kuvajte 15-25 minuta. Nakon toga procedite vodu, a krompir izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom kako biste dobili homogenu masu od koje pravite kolač.
Zatim pripremite preliv od krem sira. U činiji za mešanje srednje veličine, mutite krem sir mikserom dok ne postane skroz kremast. Dodajte žumance i mešajte dok smesa ne postane homogena i glatka. Potom dodajte šećer i cimet i izmiksajte dok se svi sastojci ne ujedine i ostavite sa strane.
Kada je vaš pire gotov, ostavite ga da se malo ohladi, a onda pređite na pravljenje vašeg testa. U srednjoj činiji za mešanje dodajte vaše suve sastojke: brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U odvojenoj posudi promešajte smeđi šećer, pire od batata, jaje, istopljeni puter, javorov sirup i vanilin ekstrakt. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte suve sastojke u mokre i mešajte dok se sve lepo ne ujedini. Pobrinite se da nemate gromuljice ili suve komadiće.
Poslednji koraci i servis
Smesu podelite jednako u dve posude za sufle. Zatim dodajte preliv i razmažite ga spatulom kako biste dobili sloj jednake debljine. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite 35-40 minuta dok se ivice ne stvrdnu, a vrh ne dobije ispucali izgled. Bitno je da sredina nije skroz ispečena. Ostavite kolače da se hlade 15-20 minuta i poslužite ih tople ILI ih stavite u frižider. Servirajte vaš kolač od batata i putera sa kuglom sladoleda od vanile preko i dodajte preliv od karamele ukoliko želite. Pro tip: stavite malo krupne morske soli za salted caramel ukus.
Foto: Instagram / @wellmadebykiley / @history.in.the.kitchen / @inmimisgarden /