Klasičan kolač sa jabukama na nešto drugačiji način: Recept koji dodajemo na must-try listu
Klasičan kolač sa jabukama na nešto drugačiji način: Recept koji dodajemo na must-try listu

Klasičan kolač sa jabukama na nešto drugačiji način: Recept koji dodajemo na must-try listu

Jabuke spadaju u kategoriju voća koje gotovo uvek pronalazi svoje mesto na našim kuhinjskim policama ili frižiderima. Njih biramo da konzumiramo same po sebi, ali ih koristimo i s namerom da napravimo ukusna jela, a čak i specijalne dresinge. Međutim, pre svega, njih upotrebljavamo u pripremi različitih poslastica, a najpopularnija je klasični kolač sa jabukama. Stoga ovaj put pripremamo upravo njega – ali u nešto izmenjenoj verziji.

Kolač sa jabukama: Nešto drugačiji recept koji bi trebalo da isprobate

Recept za ovaj kolač pronašli smo na Instagram profilu Jillian Barreca koja je, zbog ljubavi prema gastronomiji, otvorila i lični blog. Iako on u određenoj meri podseća na recept za kolač od hiljadu slojeva jabuke koji smo isprobali, ovaj put ga pripremamo sa nešto većim brojem sastojaka. Međutim, kada je reč o sastojcima, imate potpunu slobodu da ih modifikujete ili zamenite. Takođe, u pripremi možete da koristite bilo koju sortu jabuka – te je ovaj recept idealan kada imate višak ovog voća u kuhinji. No, za razliku od nekih prethodnih poslastica, za pripremu ove će vam biti potrebno nešto više vremena. U nastavku donosimo sve sastojke, kao i korake u pripremi.

Sastojci

  • 80g (neslanog) maslaca
  • 120ml mleka
  • kafena kašika ekstrakta od vanile (ili paste od vanile)
  • 100g brašna
  • kafena kašika praška za pecivo
  • limun
  • muskatni oraščić
  • košer so
  • četiri jajeta
  • 100g belog šećera
  • smeđi šećer za posipanje
  • šest ili sedam jabuka srednje veličine

Priprema

Za početak, zagrejte rernu na oko 190 stepeni i nauljite pleh u koji ćete nešto kasnije ređati jabuke. Takođe, ukoliko želite, u pleh možete da stavite i papir za pečenje.

Na srednje jakoj vatri sjedinite maslac, mleko i pastu, odnosno ekstrakt od vanile. Nakon što su se ovi sastojci istopili i potpuno sjedinili, sklonite šerpu kako bi se ova tečna smesa ohladila. Nakon toga, u drugoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, izrendanu koru jednog limuna i malo muskatnog oraščića, kao i so. Naposletku, sa mikserom sjedinite četiri jajeta i beli šećer – a za to vam neće biti potrebno više od dve minute. Potom je potrebno da pažljivo sjedinite sve sastojke. Dakle, i suve i tečne, a to činite sve dok ne dobijete glatku teksturu koja je karakteristična za kolače ovog tipa.

Ogulite jabuke i isecite ih na četvrtine, a potom izrendajte. Nakon toga, svaku krišku umočite u smesu koju ste prethodno napravili. Jabuke ređajte u nauljeni pleh, a to činite dok ih u potpunosti ne iskoristite. Preostalu smesu prelijte preko jabuka, a na vrh pospite malo smeđeg šećera. Kolač sa jabukama pecite oko sat vremena ili sat i po uz konstantno proveravanje stanja. No, budite pažljivi – kolač bi lako mogao da zagori. Upravo zbog toga, u skladu sa jačinom rerne u kojoj ga pečete, povremeno proverite njegovu boju. Pre posluživanja, predlažemo da kolač ohladite. No, na samom kraju, na vrh možete da stavite još jedan dodatni sastojak – a to je šećer u prahu.

Učitati još
Zatvori