Miriše na septembar: Recept za kolač sa makom koji se jednostavno sprema
Miriše na septembar: Recept za kolač sa makom koji se jednostavno sprema

Miriše na septembar: Recept za kolač sa
makom koji se jednostavno sprema

U svetu gastronomije, jednostavne kombinacije često pružaju najveći užitak, a jedan od aktuelnih trendova jeste spoj osvežavajućeg limuna i aromatičnog maka. Ovaj kolač sa makom i limunom idealno balansira slatkoću i kiselinu, dok hrskavi mak dodaje zanimljivu teksturu. Ono što ga čini dodatno primamljivim jeste činjenica da se veoma jednostavno priprema, a rezultat je osvežavajući desert koji će se dopasti svima. Inspiraciju za recept smo pronašli na Instagram profilu @maja_jalsovec.

Sastojci


Za kolač:

  • 200 g šećera
  • korica 2 limuna
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta od limuna
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g maka
  • 5 g praška za pecivo

Za krem od limuna:

  • 4 žumanceta
  • 80 ml soka od limuna
  • 130 g šećera
  • 90 g maslaca
  • kašičica maka

Priprema


Za početak, zagrejte rernu na 170 stepeni. U jednoj većoj posudi pomešajte šećer i izrendanu koricu od dva limuna. Ovo je ključni korak koji kolaču daje intenzivan citrusni miris i ukus. Zatim, dodajte jajeta i sve zajedno mutite mikserom dok smesa ne postane svetla i penasta. U ovu smesu dodajte limunov ekstrakt, ulje i mleko, i nastavite da mešate dok se sastojci ne sjedine. Kada su tečni sastojci dobro izmešani, postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i mak. Lagano mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte smesu u prethodno podmazan pleh i stavite da se peče u rerni oko 25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva.

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Dok se kolač hladi, možete pripremiti krem od limuna. U manjoj posudi pomešajte žumanca, sok od limuna i šećer. Stavite smesu na srednju vatru i kuvajte je, neprestano mešajući, dok se ne zgusne. Kada postignete željenu gustinu, skinite sa vatre i umešajte maslac dok se potpuno ne otopi. Na kraju, dodajte kašičicu maka za dodatni vizuelni i ukusni kontrast. Ostavite krem da se ohladi, a zatim ga prelijte preko ohlađenog kolača. Ovaj kolač sa limunom i makom s razlogom dodajemo na listu omiljenih. Lagan je, osvežavajuć i idealan za svaku priliku.

Foto: Instagram: @domsli22@maja_jalsovec

Učitati još
Zatvori