Ovi jednostavni kolačići mogu poslužiti kao poslastica, ali i kao užina uz kafu ili čaj. Kikiriki puter će im dati specifičan ukus, zbog čega mogu biti zamena za vaše dosadašnje čajne keksiće. Bogat vlaknima, ali i proteinima, kikiriki puter je odličan nutritivan sastojak. Bilo da ga konzumirate kao namaz na hlebu – ili možda bananama – ili pak, koristite u jednoj ovakvoj poslastici, daće vam potrebne energije, zbog čega je idealan pratilac svake užine. Kako recept ne sadrži sastojke životinjskog porekla, ovi kolačići pogodni za vegane i vegetarijance. Osim toga, ukoliko brašno zamenite bezglutenskom alternativom, mogu ih konzumirati i svi koji iz svoje ishrane isključuju gluten.
Sastojci
- 120 grama brašna
- 100 grama šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250 grama kikiriki putera
- 90 ml bademovog (ili kravljeg) mleka
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- prstohvat soli
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kikiriki puter i šećer, pa postepeno dodajte mleko sobne temperature i vanila ekstrat. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Pomešajte dok se smeša ne sjedini. Zbog gustine smeše, može biti teže mešati uz pomoć kuhinjskog pribora, pa je najbolja da rukama pomešate dok ne dobijete testo konzistentne gustine. Postavite na pleh i pecite između 10 i 15 minuta. Po želji, pre pečenja možete posuti usitnjen kikiriki.
Foto: Instagram (@twopeasandpod)