Pet jednostavnih recepata za koje vam je potrebna jedna ključna namirnica – a to je kora od sira
Sir je mnogima jedna od omiljenih namirnica. Njega konzumiramo u različitim oblicima, a on ujedno čini i glavni sastojak mnogih jela. Ipak, pojedini se neretko odlučuju da njegov spoljašnji deo bace, smatrajući da on nema isti ukus kao i ostatak sira. Međutim, činjenica je da ukoliko ovaj deo – po boji i izgledu – deluje isto kao i ostatak sira, on može da se jede bez ikakvih problema. Štaviše, pojedini smatraju da je upravo kora od sira najbolji deo ove namirnice, te ono što siru daje poseban ukus.
Upravo zbog toga je kuvar Danilo Cortellini kroz kratak video na svom Instagramu podelio pet ukusnih načina na koje može da se iskoristi kora od sira, a sve što vam preostaje jeste da odlučite koju metodu ćete možda već danas isprobati.
01. Prženi sir
Kada je u pitanju pržena kora od sira, potrebno je da nju za početak očistite, te isečete na manje komade. Nakon toga, koru ispržite na maloj količini ulja po želji. To može da bude suncokretovo, al ii maslinovo ulje. Za to vam neće biti potrebno više od nekoliko minuta, a kao rezultat ćete dobiti ukusni prženi sir koji možete da poslužite sa različitim namirnicama. Pored toga, na sir možete da dodate željene začine kao što su – na primer – so ili biber.
02. Sir u sosu od paradajza
Kada je u pitanju kora od sira, nju ne morate nužno da pržite. Ona se idealno kombinuje sa različitim sosevima, a jedan od njih je i sos od paradajza. Stoga je potrebno da, nakon što se skuvali sos, u njega dodate kockice sira, te tiganj poklopite na nekoliko minuta. Odnosno, sve dok sir ne upije sos od paradajza.
03. Kremasti sos od sira
Pomalo nalik na prethodnu metodu, kuvar Danilo Cortellini predlaže da se kora od sira doda u sos od iste namirnice. Odnosno, u sir koji ste već sjedinili sa pavlakom za kuvanje, biberom i drugim začinima. Nakon toga, sos možete dodatno da usitnite u procesoru za hranu ili blenderu kako bi njegova teksutra bila glatka i ujednačena. Ovaj recept idealan je za sve one koji obožavaju sir, a kao rezultat dobićete kremasti umak koji se idealno kombinuje sa različitim jelima – od piletine pa sve do testenine.
04. Supa sa sirom
Iako je za pojedine ova metoda neuobičajena, činjenica je da mnogi u različite supe dodaju i sir. Stoga upravo koru od sira možete da isečete na sitne kocke, te stavite u supu koju ste prethodno krenuli da kuvate. Sir će supi dati nešto drugačiji ukus, a isto to može da se kaže i za teksturu. Ipak, mnogi tvrde da upravo sir može da poboljša ukus supe.
05. Puffed cheese
Kada je u pitanju poslednji način za eksperimentisanje sa korom od sira, kuvar Danilo Cortellini predlaže da nju na nekoliko sekundi ostavite u mikrotalasnoj rerni. Na taj način, sir će krenuti da se topi, a nakon što je izmenio oblik – možete da ga isečete na sitne kocke. Na taj način, dobićete puffed cheese kakav sigurno niste jeli do sada.
Foto: Instagram (@whatveroeats, @danilocortellini, @granapadanopdo)