Krem brule krofnice u obliku srca? Say no more!
Spisak namirnica i način pripreme sledi u nastavku teksta.
Sastojci
- tetrapak mleka
- jedna mahuna vanile
- ekstrakt vanile
- šećer
- kukuruzni skrob
- so
- jaja (žumanca)
- neslani puter
Priprema
Za početak, u činiji umutite šećer, kukuruzni skrob i so. Dodajte žumanca i umutite dok ne postane svetlije boje. Ostavite po strani, a zatim u lonac sipajte mleko, mahunu vanile, ekstrakt vanile i držite na srednjoj vatri. Ne kuvate, samo dinstate. Polako, u prethodno dobijeno testo dodajte toplo mleko i umutite dok ne postane glatko. Dolivajte toplo mleko dok mutite, a zatim sve to vratite u lonac i mutite na srednje niskoj vatri dok se ne zgusne – samo nekoliko minuta. Skinite sa ringle i prebacite u činiju. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu počnite sa dodavanjem toplog mleka u veliku posudu za mešanje. Odozgo pospite instant kvasac i dodajte šećer, so i jaje. Zatim, dodajte puter i brašno. Mesite testo oko dva do tri minuta, pa ga potom prebacite u nauljenu činiju, pokrijte i stavite na toplo mesto da se „podigne“ – oko 90 minuta do 2 sata.
Pro tip:
Testo ne bi trebalo da bude previše lepljivo ili previše suvo. Treba da bude pahuljasto, meko i vlažno. Ukoliko je suvo dodajte kašiku mleka, a ako je previše lepljivo, dodajte kašiku po kašiku brašna.
Pospite brašno po radnoj površini i oklagiji, a zatim razvijte testo. Koristeći sekač za kolačiće u obliku srca, kreirajte male krofne u obliku srca. Stavite na nauljen pleh ili papir za pečenje i pokrijte 30 minuta.
Zagrejte ulje u šerpi ili dubokom tiganju. Dodajte krofne. Trebalo bi da isplivaju odmah do vrha kada se ubace. Pržite sa svake strane dok ne porumene, prevrćući do pola. Prebacite na papir ili rešetku da bi se višak ulja iscedio. Ponovite sa ostatkom testa dok se sve ne isprži.
Punjenje krofni
Napunite piping bag kremom napravljenim ranije i ne zaboravite da ostavite duboku rupu na jednoj strani svake krofne. Ubacite piping bag u rupu i napunite krofnu kremom. Kada su svi napunjeni – vreme je za karamelizovani šećer.
Krem brule krofnice
U mali tiganj dodajte jednu šolju belog šećera i jednu četvrtinu šolje sa vodom. Ostavite da proključa dok se šećer ne rastvori. Nemojte ga mešati jer će u suprotnom šećer kristalizovati. Boja bi trebalo ubrzo da postane zlatna, a kada se to desi smanjite vatru kako biste dobili zlatno smeđu boju. Sklonite tiganj sa ringle.
Pro tip:
Nosite rukavice.
Umočite jednu stranu punjenih krofni u karamelizovani šećer i podignite. Pustite da višak iscuri i stavite na rešetku. Ponovite sa ostatkom krofnica. Nije potrebno više od 10 do 15 minuta da se šećer stegne.
Foto: Instagram