Homemade krem od pistaća može biti idealni dodatak svakom kolaču
Homemade krem od pistaća može biti idealni dodatak svakom kolaču

Homemade krem od pistaća može biti
idealni dodatak svakom kolaču

Kada čujemo da neki kolač sadrži pistaće, odmah poželimo da ga naručimo. Pistaći svakom slatkišu dodaju kraljevski status, a krem od ovih orašastish plodova im uvek dodaje bogati ukus. Bilo da se radi o cimet rolnicama, čizkejku ili sufleu sa ovim dodatkom, nema sumnje da će svaki desert biti smazan do poslednjeg zalogaja. Ukoliko ste fan ovog ukusa, imate sreće jer ovoga puta donosimo recept za domaći krem od pistaća inspirisan profilom @_letscookit_.

Sastojci


  • 200g oljuštenih pistaća
  • 40ml vode
  • 80-100g šećera (umesto šećera možete dodati belu čokoladu i punomasno mleko za bogatiji i slađi ukus)

Za blendanje:

  • 50ml maslinovog ulja ili kokosovog ullja
  • 130ml vode koju dodajemo po potrebi

Priprema


Prvi korak za ovaj jednostavni recept je blanširanje pistaća. Iako blanširanje nekad zna da zvuči kao zastrašujuća kulinarska reč, radi se o procesu termičke obrade hrane u kratkom vremenskom intervalu. U ključalu vodu ubacite vaše pistaće na jedan minut. Zatim ih procedite i odmah stavite u hladnu vodu. Za bolju teksturu i boju krema neophodno je očistiti pistaće. Ovo možete raditi ručno. Zatim, možete pistaće staviti na čistu kuhinjsku krpu, zamotati ih i protresti. Na taj način će sve uporne ljuske spasti sa njih.

U šerpu dodajete 40ml vode koja će pokriti dno. Kada voda provri dodajte šećer, malo promešajte i sačekajte da se on rastopi. Vaše pistaće prelijte dobijenim sirupom i sačekajte da se ohlade oko 15 minuta. Zatim smesu stavite u blender ili procesor, dodajte maslinovo ulje i vodu. Blendajte mešavinu dok ne dobijete homogenu smesu. S obzirom na to da ovo zavisi od jačine vašeg aparata budite strpljivi jer proces može da traje 10-15 minuta. Za dodatni boost slatkoće možete dodati belu čokoladu i punomasno mleko u vašu smesu dok je blendate. Ukoliko se odlučite za ovaj korak preskočite šećerni sirup jer će slatki ukus doći od bele čokolade.

Za šta sve možemo koristiti krem od pistaća?

Krem od pistaća predstavlja popularni i dekadentni italijanski namaz koji se može koristiti na različite načine. Osim toga što može biti zamena za nutelu i koristiti se kao namaz preko hleba, postoje i drugi načini na koji možete iskoristiti ovaj slatkiš. Već smo pomenuli cimet rolnice i čizkejk, ali njegova upotreba je višenamenska. Tiramisu sa pistaćima je posebna vrsta užitka, a ovaj krem možete doslovno jesti na kašiku. Osim toga, možete ga iskoristiti ukoliko želite da napravite homemade Dubai čokoladu.

@celinee.cooks

why you should make your own pistachio cream at home- it’s just better than store bought 🤷‍♀️ full pistachio cream recipe up on my blog 🫶✨ . . . . . #pistachiocream #pistachio #foodie #recipes #viraldubaichocolate #dubaichocolate #viralrecipes #foodblog #foodreels #comfortfood #recipe #food #foodstagram #foodblogfeed #homemaderecipe #betterthanstorebought #tiktokviral

♬ origineel geluid - .⋆୨୧⋆.

Foto: Instagram (@_letscookit_ / @a.baking.journey)   TikTok (@celinee.cooks)

Učitati još
Zatvori