Tikvice su jedan od najčešćih sastojaka jesenjih ručkova, a jasno nam je i zašto. Postoje različite varijacije ovog jela, a omiljeni način spremanja često zavisi i od godišnjeg oba tokom kog se priprema. Tako, tokom proleća i leta volimo nešto svežije recepte, dok tokom hladnijih dana preferiramo tople obroke. Zato su tikvice i jedan od omiljenih jela – mogu da se spreme na pregršt načina. Bilo da ih pripremate pohovane, grilovane na roštilju ili pečene u rerni, svako ima svoju omiljenu verziju. Punjene tikvice nesumnjivo su jedan od najčešćih načina na koji ih pripremamo, barem u našoj kuhinji. Kada je reč o filu, tu se mogu naći različiti sastojci, zavisno od ukusa koje volite. Ovog puta se baziramo na receptu koji donosi klasične punjene tikvice. Ali sa nešto kremastijim twistom.
Omiljeni recept za kremaste punjene tikvice
Sastojci
- pet tikvica
- jedna kašika maslinovog ulja
- tri praziluka
- tri čena belog luka
- jedna kašičica svežeg origana
- jedna kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 250 grama ricotta sira
- 50 grama parmezana
- 50 grama sušenog paradajza
- 60 grama prezli
Priprema
Priprema ovog recepta je iznenađujuće jednostavna. Recept smo pronašli na gastro profilu Nicoa Pallote, poznatog italijanskog kuvara. Nakon što ste izabrali najlepše tikvice na domaćoj pijaci, recept može da počne. Tikvice rasecite na pola po dužini pa kašikom udubite tako što ćete izvaditi sredinu. Tikvicu sa središta usitnite pa na tiganju dinstajte na maslinovom ulju par minuta, uz praziluk i beli lik. Sklonite sa vatre pa pomešajte sa ostalim sastojcima, dodajući najpre dve vrste sira, zatim sušeni paradajz i prezle, pa začinite. Sastojke dobro promešajte kako bi se sjedinili u kremastu smesu. Kašičicom napunite udubljene tikvice kremastim fillingom, pa poređajte tikvice na pleh prethodno obložen papirom. Preko možete dodati još rendanog sira ukoliko želite izraženiji ukus, pa poprskajte maslinovim uljem. Tikvice pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, 20-25 minuta. Uživajte!
Foto: Instagram: @_wellwithkell, @tasteandtell, @nicoandlouise