Sigurno vam se nekada desilo da na večeri u restoranu probate neko novo ukusno jelo, koje onda pomislite da možete rekrearati kod kuće. Današnji recept inspirisan je upravo takvom željom. Nakon što smo prethodne večeri probali taljatele sa škampima, trudili smo se da zapamtimo specifičnu aromu i naslutimo sastojke kako bismo isto jelo sada spremali kod kuće. Podrazumeva se da to nikada neće biti identičan specijalitet, no ništa nas ne sprečava da se oprobamo u pripremi. Zato danas pokušavamo da pripremo kremaste taljatele sa škampima.
Sastojci
- 300 grama taljatela
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz sosa
- 2 kašike slatke paprike u prahu
- 200 grama oljuštenih škampa
- 1 limun
- maslinovo ulje
- peršun
- 500 grama maskarpone
- so
- biber
Priprema
Škampe odledite (ukoliko je potrebno i iscedite ubrusom. Oljuštite crni luk i, zajedno sa belim, iseckajte na sitne komade. U velikom tiganju zagrejte posoljeno vodu do ključanja. Ubacite taljatele i kuvajte prema uputstvu naznačenom na pakovanju. Iseckajte peršun, a zatim izrendajte koru limuna i iscedite sok. Na velikom tiganju zagrejte maslinovog ulja, obradite škampe jedan minut pa dodajte crnog i belog luka. Zatim pomešajte paradajz sos i slatku papriku pa kuvajte sve zajedno još neko vreme. Dodajte limunove kore i soka, a zatim ubacite maskarpone uz malo vode u kojoj se kuvala pasta. Začinite solju i biberom, a pripremljenu testeninu iscedite pa dodajte u sos. Servirajte i uživajte!
Foto: Unsplash