Kroasani i Pariz gotovo su sinonimni pojmovi. Mnogi putuju u Grad svetlosti kako bi isprobali, prema mišljenju mnogih, najbolja peciva na svetu – a kroasani su na vrhu te liste. Cilj putnika jeste da pronađu puteraste, rastresite kroasane koji su izvrsni u svojoj jednostavnosti, a Journal tim je tu da izdvoji upravo takve. Ovaj gastro vodič ima za misiju da pronađe gde se kriju najukusniji kroasani u Parizu. Lokacije obavezno sačuvajte za vaše sledeće putovanje.
Kroasani (i) Pariz
La Maison d’Isabelle
U srcu Latinske četvrti Pariza nalazi se La Maison d’Isabelle, go-to mesto svih ljubitelja jednostavnosti i kvaliteta.
Njihov kroasan hvaljen je zbog ukusa najkvalitetnijeg putera, a ne škodi ni činjenica da isti košta svega jedan euro, tačnije 1.20 €. Kroasan pekare La Maison d’Isabelle je 2018. proglašen najboljim u Parizu – neka ova pekara bude vaša polazna gastro stanica.
Maison Doucet
Maison Doucet najnoviji je pobednik kada je reč o najboljim kroasanima u Parizu – 2024. godine ova pekara osvojila je zlatnu medalju. Posetioci posebno hvale kroasane sa bademom, mada ni sa klasikom svakako nećete pogrešiti.
Lagan, a opet ukusan i dekadentan, kroasan pekare Maison Doucet je must za doručak u Parizu.
Terroirs Avenir
Pekara Terroirs Avenir postoji na više lokacija u Parizu i poznata je po brojnim gastro delicijama. Među njima su, naravno – i kroasani.
Po uzoru na Lauren Ladnier, uzimamo ih to-go i jedemo na klupi uz slani, mekani puter.
BO&MIE
BO&MIE je artisan pekara u Parizu koju morate posetiti. Čuvena je po kroasanima od maline, Instagramičnim must-try specijalitetom.
The French Bastards
Jedna od najestetičnijih pekara u Parizu svakako je The French Bastards. Posvećena korišćenju samo najboljih sastojaka, pekara The French Bastards se od osnivanja 2018. godine nametnula kao lider najboljih deserta (ali i slanog asortimana) u Parizu. Neka vam polazna tačka budu kroasani – a sve ostalo je, svakako, dobrodošlo.
Foto: Instagram (@laurenladnier / @kangsb_ / @liafarianutricionista / @wheres.chow.now / @culinarysociopath / @terroirsdavenir / @boetmie / @the_french_bastards)