Kako provodimo slobodno vreme mnogo govori o nama. Neko ga koristi da otkrije nove predele, neko da pročita dobru knjigu, a sve više nas traži iskustva koja su i edukativna i zabavna. Hrana je neizostavan deo tog uživanja – ne samo kao trenutak kada sednemo za sto, već i kao ritual pripreme, istraživanja ukusa i povezivanja sa drugima. Ako ste makar jednom uživali u tome da pratite pokrete iskusnog kuvara dok stvara nešto novo, znate koliko je kulinarska umetnost više od samog kuvanja. U Beogradu postoji jedno mesto gde kuvanje nije samo proces, već celokupno iskustvo. Koncept Belgrade Kitchen Party, smešten u srcu Dorćola, nudi upravo to – priliku da se hrana doživi kroz rad, priču i degustaciju. A sada su na programu dve kulinarske radionice u Beogradu koje nas vode u egzotične krajeve: u Japan i na Bali.
Kulinarske radionice u Beogradu
– Belgrade kitchen party edition –
Japanska kuhinja
Ako ste ikada želeli da naučite kako se pripremaju autentična japanska jela, ovo je prava prilika. Radionicu vodi Uroš Radoičić, kuvar sa impresivnim iskustvom. Obrazovao se od Amerike do Japana, sa stažiranjem u restoranu koji nosi čak tri Mišelinove zvezdice. Uz to, Uroš je i nosilac tri Ginisova rekorda u suši veštini, što ovu radionicu čini jedinstvenom u regionu. Na meniju su tri klasična japanska jela: hrskave gyoze punjene junetinom kao predjelo, ton-katsu – savršeno pohovan svinjski vrat sa pirinčem, i čokoladni sakura kolač za desert. Da iskustvo bude potpuno, u slatkom delu menija pridružuje mu se pastry chef Marija Cvetanović.
Cena radionice je 4.600 dinara i uključuje sve potrebne sastojke, asistenciju profesionalnih kuvara i obrok koji sami pripremate. Održava se 31. januara 2025, a mesta se brzo popunjavaju.
Balinežanska kuhinja
Dva dana kasnije, drugog februara, Belgrade Kitchen Party kuhinja pretvoriće se u mirisnu balinežansku oazu. Ova radionica je prilika da naučite kako se pripremaju tradicionalna jela s Balija, začinjena kokosom, limetom i začinima koji donose prepoznatljiv ukus ovog ostrva. Za predjelo ćete spremati tahu gejerot – tempurirani tofu i kravlji sir uz aromatični sos. Glavno jelo je ayam betutu – pečena piletina sa kremom od spanaća i kokosa, uz pirinač obogaćen šafranom. A za kraj, egzotični kolač sa passion fruit-om.
Kotizacija za radionicu je takođe 4.600 dinara i pokriva celokupno iskustvo – od rada uz asistenciju profesionalnih kuvara do večere u prelepom ambijentu. Piće nije uključeno u cenu, a broj mesta je ograničen.
Foto: Instagram: @belgradekitchenparty, @pollyhey, @kahvelif_