Lagane karamelizovane tikvice kao prilog ili obrok salata
Lagane karamelizovane tikvice kao prilog ili obrok salata

Lagane karamelizovane tikvice kao
prilog ili obrok salata

Ovoga leta na svakoj trpezi vladaju salate, bilo kao obrok ili prilog. Ovoga puta, imamo recept koji se priprema za pet minuta, ali i manje. No, oko sastojaka se morate potruditi i verujte nam vredeće. Reč je o salati sa karamelizovanim tikvicama, raznim sezonskim povrćem i jedinstvenim začinima. Svaki sastojak možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama sa zdravom hranom.

Tikvice su sigurno i ovo leto vaš omiljeni izbor za ručak, a ova salata će definitivno istaći sve prednosti ovog zdravog i laganog povrća. Jogurt je tu da doda završnicu i sjedini sve ukuse. A ukoliko nas pitate, za ovakav recept vredi se potruditi.

@cheftomwalton

Sastojci:

4 srednje tikvice, narezane po dužini debljine 5 mm
120 ml maslinovog ulja
400 g kuvanog (ili konzerviranog) sočiva, dobro isprati i ocediti
½ šolje narezane zelene ljutike
Šaka svakog ravnog lista, peršun i menta iseckani
½ šolje Kalamata maslina, prepolovljenih
½ šolje tostiranih pinjola
1 limun
1 kašika crvenog vinskog sirćeta
1 šolja prirodnog jogurta
Mala šaka kopra, ubrana

Priprema:

1. Zagrejte ploču za roštilj ili roštilj na jakoj vatri. Premažite tikvice sa 2 kašike maslinovog ulja i začinite po ukusu morskom solju i mlevenim biberom. Pecite na roštilju oko 1½ minuta sa svake strane.. Uradite to u serijama ako je potrebno, a zatim prebacite tikvice u veliku posudu za mešanje. Dodajte sočivo, ljutiku, začinsko bilje, masline, pinjole, koricu i sok od limuna, sirće i preostalo maslinovo ulje. Začinite po ukusu i lagano promešajte.

2. Jogurt premažite preko tanjira. Na vrh stavite salatu.

SERVIS 4 | VREME PRIPREME 15 MINUTA | KUVANJE 5 MINUTA

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori