Ovoga leta na svakoj trpezi vladaju salate, bilo kao obrok ili prilog. Ovoga puta, imamo recept koji se priprema za pet minuta, ali i manje. No, oko sastojaka se morate potruditi i verujte nam vredeće. Reč je o salati sa karamelizovanim tikvicama, raznim sezonskim povrćem i jedinstvenim začinima. Svaki sastojak možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama sa zdravom hranom.
Tikvice su sigurno i ovo leto vaš omiljeni izbor za ručak, a ova salata će definitivno istaći sve prednosti ovog zdravog i laganog povrća. Jogurt je tu da doda završnicu i sjedini sve ukuse. A ukoliko nas pitate, za ovakav recept vredi se potruditi.
Sastojci:
4 srednje tikvice, narezane po dužini debljine 5 mm
120 ml maslinovog ulja
400 g kuvanog (ili konzerviranog) sočiva, dobro isprati i ocediti
½ šolje narezane zelene ljutike
Šaka svakog ravnog lista, peršun i menta iseckani
½ šolje Kalamata maslina, prepolovljenih
½ šolje tostiranih pinjola
1 limun
1 kašika crvenog vinskog sirćeta
1 šolja prirodnog jogurta
Mala šaka kopra, ubrana
Priprema:
1. Zagrejte ploču za roštilj ili roštilj na jakoj vatri. Premažite tikvice sa 2 kašike maslinovog ulja i začinite po ukusu morskom solju i mlevenim biberom. Pecite na roštilju oko 1½ minuta sa svake strane.. Uradite to u serijama ako je potrebno, a zatim prebacite tikvice u veliku posudu za mešanje. Dodajte sočivo, ljutiku, začinsko bilje, masline, pinjole, koricu i sok od limuna, sirće i preostalo maslinovo ulje. Začinite po ukusu i lagano promešajte.
2. Jogurt premažite preko tanjira. Na vrh stavite salatu.
SERVIS 4 | VREME PRIPREME 15 MINUTA | KUVANJE 5 MINUTA
Foto: Instagram