Specijalizovani lokal pod nazivom Kooks Creamery u poslednje vreme privlači pažnju velikog broja korisnika društvenih mreža. A razlog za to je veoma jednostavan – ovo mesto popularizovalo je kolačiće koje smo zbog neodoljivog izgleda i mi odmah poželeli da probamo.
Lava cookies omiljena su poslastica svim sladokuscima zato što kombinuju tri stavke – sladoled koji je hladan, čokoladnu lavu koja je topla i kremasta, te kolačiće koji su mekani. Ovaj slatkiš postoji u više varijacija i može da zadovolji gotovo svačiji ukus. Ipak, jedini problem je to što se popularni lokal nalazi kilometrima daleko – u Singapuru.
Međutim, to nas neće sprečiti da ih ipak probamo spremiti kod kuće. Iako obožavamo sitne kolače poput medenjaka i kolačića sa kikiriki puterom, ovaj put za desert pripremamo nesvakidašnje lava cookies po uzoru na originalne. A ukoliko i vi želite da učinite isto – ovaj recept je za vas.
Sastojci
- 220g putera
- 200g smeđeg šećera
- 130g belog šećera
- jedno jaje
- kafena kašika ekstrakta vanile
- 360g brašna
- pola kafene kašike sode bikarbone
- kafena kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- čokoladni namaz po izboru
- sladoled od vanile
Priprema
Nakon što ste na laganoj vatri istopili puter, dodajte u njega smeđi i beli šećer. Zatim u smesu umutite jedno jaje i ekstrakt vanile, a potom i sastojke koje ste prethodno sjedinili – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Testo pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru oko dva sata.
Nakon što se testo ohladilo, izvadite ga iz frižidera i rernu zagrejte na 190 stepeni. Od dve supene kašike testa, koristeći prste, napravite oblik diska u čije središte ćete staviti čokoladni namaz, ili čak kockice čokolade. Oko čokoladnog punjenja obmotajte testo tako da dobijete izgled loptice.
Postupak ponavljajte sve dok ne iskoristite celokupno testo. Pecite kolačiće dok ne porumene, ali pazite da se ne zapeku u potpunosti. Za to će vam biti potrebno svega 10-15 minuta. Za dodatni ugođaj i po originalnom receptu, lava cookies servirajte sa sladoledom od vanile.
Foto: Instagram (@reviewbyruchira, @yumszee, @whatsinmytum)