Nikada nismo bili veliki ljubitelji lazanje, ali to se sada može promeniti – kada smo saznali da se one mogu praviti i od tikvica. Kao što već znate, ova namirnica jedna je od naših omiljenih za laganje, ukusan letnji specijalitet. Uz dodatak spanaća i sira, zvuči kao idealan spoj koji želimo da probamo već danas. Ukoliko ste na vegetarijanskoj ishrani, ovo je odličan način da eksperimentišete sa tradicionalnim receptima.
Sastojci
- 4-5 tikvice
- 500 grama svežih listova spanaća
- 250 grama ricotta sira
- 2 kašike parmezana
- dimljeni kačkavalj
- beli luk
- maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema
Na tiganju zagrejte malo ulja i belog luka, pa dodajte spanaća. Posolite i pobiberite po želji, pa dinstajte dok listovi ne omeknu. Sklonite sa vatre, pa u činiji pomešajte spanać, ricotta sir i dve kašike parmezana. Dobro promešajte tako da se svi sastojci sjedine i dobijete kremastu teksturu. Nožem za ljuštenje, napravite tanke listiće tikvica, sečući ih po dužini. U posudi za pečenje obloženoj papirom poređajte jedan sloj listića tikvica, pa premažite sloj smese od spanaća i sira. Postupak ponovite dva do tri puta, tako da vam na vrhu budu listići tikvica. Preko narendajte dimljenog kačkavalja, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta, ili dok tikvice ne dobiju lepu, zlatnu boju.
Foto: Instagram