

Testenina s limunom svakako nije novi izum, već osvežavajuće, aromatično italijansko jelo u svetu poznato i kao „Pasta al Limone“. Limunov sok i limunova korica ključni su sastojci ovog jela; uz al dente testeninu po sopstvenom odabiru, potrebno je napraviti umak od parmezana, limuna i začina. Jelo je jako jednostavno i brzo gotovo, a to je zasigurno i jedan od razloga zašto je ovog leta postao viralan hit na svim društvenim mrežama.
TikTok, kao društvena mreža koja nameće trendove u raznim područijama, od mode i lepote, pa sve do hrane, naprosto je zaluđena Lemon Pastom. Milioni korisnika već su pregledali brojne videe s pripremom i receptom za ovo jelo. Ključ je da ne preterate sa sastojcima i jakim začinima kako ne biste „ugušili“ svežinu i ukus limuna, pa je tako preporuka koristiti samo osnovno; so, biber, beli luk i parmezan. Za pripremu će vam trebati tek 15-ak minuta, a spoj citrusnih nota, slanog parmezana, kremastog umaka i testenine oduševiće svakoga – u nastavku donosimo recept.

Recept za testeninu s limunom
Sastojci:
- 340 g testenine
- 1 veliki limun, sok i korica
- 3 kašike maslinovog ulja
- 30 g parmezana
- 2 čena belog luka, sitno naseckanog
- so i biber
- opcionalno: svež peršun, maslac
Priprema:
- Skuvajte testeninu al dente, procedite i ostavite ½ šoljice vode od testenine za umak.
- Na zagrejano ulje u tiganj dodajte sitno naseckan beli luk, limunovu koricu i limunov sok.
- Dodajte parmezan i vodu u kojoj se kuvala teestenina. Dodajte so i biber.
Promešajte tako da se sve sjedini i pustite da zakuva. Ubacite testeninu i dobro promešajte. - Poslužite uz parmezan, pa po želji dodajte malo maslaca i svež peršun. Ako dodajete maslac, mešajte dok se sasvim ne otopi i ne sjedini s umakom.