Vanja Puškar, jedan od najkreativnijih chef-ova, koji stoji iza čuvenog New Balkan Cuisine koncepta, neprestalno nas iznenađuje novim konceptima. Poslednji put kada smo razgovarali sa njim, bilo je to povodom otvaranja Tisa New Balkan Cuisine. Tada nam je najavio nove projekte, a njegova želja da uradi nešto u oblasti street food-a se najzad i ostvarila. I to na savršenoj letnjoj gradskoj destinaciji, Dunavskom keju, tačnije pored Silosa. A kako je Journal tim uvek na tragu novih lokala, tako smo i ovog puta posetili novi dragulj lokalne gastro scene koji je već sada stekao popularnost na društvenim mrežama. Reč je o Lipa Street Food konceptu koji se nalazi pored Doma kulture Silosi. A mi smo jedva čekali da isprobamo ceo jelovnik.
Koncept i filozofija
Na ovoj lokaciji, Lipa Street Food je gastro kutak koji nam je bio potreban! Prepoznatljiva jela sa potpisom Vanje Puškara, u saradnji sa Žara Mountain Food-om sa Tare, donose lokalne ukuse. Od letnjih kombinacija sira i paradajza, do punjenih mekika – u ponudi su i laganiji i ozbiljniji zalogaji.
Da je New Balkan Cuisine više od trenda, potvrđuje i činjenica da njihova filozofija spaja tradicionalne balkanske ukuse sa modernim tehnikama pripreme. Tu istu ideju, i vrednosti, preneli su i na Lipa Street Food. Osnova njihove kuhinje su lokalni proizvodi, a naglasak je na podršci lokalnim proizvođačima i održivom razvoju. Lipa Street Food sledi ovaj princip, nudeći meni prepun svežih, autentičnih sastojaka.
Street food, ali na balkanski način
Journal tim je već prvog dana otvaranja testirao ceo meni. Probali smo dobro poznate i voljene rolnice koje se nalaze na meniju i bistroa Iva i Tisa New Balkan Cuisine. Ove hrskave heljdine rolnice sa mladim sirom, su prelivene MadMed medom i karamelizovanim orasima. Imali smo priliku da odmah pored Lipe i Silosa obiđemo i medonosni vrt i košnice. Upravo odatle se dobija med za New Balkan Cuisine rolnice, a kroz ovo jelo se prikazuje savršeni krug lokalne proizvodnje. Nema sumnje da će Lipa Street Food biti novo omiljeno street food mesto.
U ponudi imaju sir iz peći i balkanski stil falafela. Tu su i mekike sa mesom ili pečurkama, i buratina sa Homoljskih planina, potaži i deserti. Kolač od šargarepe sa sezonskim voćem i mladim kajmakom je nezaboravno iskustvo. Vikendom ćete moći da uživate u specijalnim menijima, a biće u ponudi i proizvodi iz partnerskog Žara Mountain Food koncepta sa Tare. Žara Mountain Food je već nadaleko poznat po ukusnoj hrani, posebno pitama sa koprivom. A sada se taj planinski duh smestio i pored reke.
Silosi – mesto gde vreme usporava
Lipa Street Food nije fast food. To je hrana u kojoj se uživa lagano, kao što su Silosi mesto gde se vreme usporava. Uživa se u svakom zalogaju, gutljaju vina i pogledu na reku, zelenilo, brodiće i ptice. U ovom kreativnom i jedinstvenom prostoru, opuštanje uz reku, uživanje u hrani je zagarantovano. Journal ocena je da je street food opcija nove balkanske kuhinje savršen dodatak gastro sceni i letnjoj atmosferi u gradu.