Brunch (wine) o’clock: Tri kruga kulinarskih i vinskih remek-dela uz LOLE wine bar i GEUM bistro
Brunch (wine) o’clock: Tri kruga kulinarskih i vinskih remek-dela uz LOLE wine bar i GEUM bistro

Brunch (wine) o’clock: Tri kruga kulinarskih i vinskih remek-dela uz LOLE wine bar i GEUM bistro

wine, wine & more wine


Trenutno, čini se da je beogradsko leto jedno od najvrelijih. Čim temperature pređu (gotovo neizdržljivi) trideseti stepen celzjjusove skale, ovaj prefinjeni asfalt dobija epitet najvrelije modne piste, gastro bazara kako se u baštama omiljenih dragulja pije isključivo vino i jedu kulinarski delikatesi, ali i mesto koje očarava svojim temperamentom. Mnogi rekli bi da neku određenu metropolu najbolje možete upoznati odlaskom na pijacu, a baš ovaj princip sledio je i naš beogradski Agent 011, zavirivši među tezge ali i gastro dragulje Zemunske pijace. Iako zemnci često svojim buntom tvrde da njihova odabrana adresa predstavlja jedinsteveni megalopolis totalno odvojen od Beograda, jedan od njgovih gastro dragulja na trenutak posetio je sam centar grada, i svojim opojnim vinima ostavio neizbrisiv trag.

LOLE wine shop i GEUM bistro udružili su svoje snage i organizovali jedan od najboljih brunch-eva u gradu. A kako je naš beogradski Agent 011 misteriozno lice koje svoju personu otkriva isključivo onima čiji ukusi i specijaliteti zagovaraju politiku kulinarskih remek-dela, donosimo sve detalje ove gastro senzacije.

LOLE x GEUM


Zemun i centar grada, Beograd i Sankt Peterburg, domaća vina ali i namernice. Sve ove spone čine sinergiju koja je svoja delovanja protkala kroz najukusnije specijalitete i vina koja se ne propuštaju. Ako se pitate šta to tačno spaja naš obožavani LOLE i novootvoreni GEUM, to je ljubav prema domaćem. Kako LOLE nastoji da nas sve obuči o domaćim sortama, i svojom širokom ponudom stavi srpska vina u kategoriju favorita, tako i GEUM svoj meni bazira na isključivo domaćim namernicama. Samo ime GEUM našlo je inspiraciju u biljnoj vrsti čiji koreni niču isklučivo na Balkanu, te je ovu politiku bistro integrisao i u svoj meni.

Zemunci su prešli most, GEUM sve svoje karte prilagodio je srpskim sortama, a beogradski Agent 011 imao je gastro užitak koji će, po svim utiscima i kulinarskim remek-delima sudeći, pamtiti do kraja života.

brunch time


Brunch sastavljen od tri cours-a u svoj fokus stavio je prilagodljivost vina kulinarskim specijalitetima. Jasno je, bez čaše vina brunch, ručak,večera pa čak ni desert nisu odradili svoje. Vino osvaja svojim paletema ukusa, pleni mirisima ali i budi ono najlepše u hrani. Ističe sve arome koje ga čine posebnim i zagovara takozvani dolce vita narativ. Ili kako bi mi srbi rekli – samo lagano. Uz vino je sve romantičnije, nasmejanije, ukusnije i nekako ostaje zauvek u sećanju. Baš ovu sponu hrane i vina kao i sinergiju domaćeg kao imperativa, približili su nam LOLE i GEUM.

course 1


[ paprike sa kozijim sirom & Sevrna morava Deurić ]

Vino koje je ovog puta želelo prvo mesto predstavljala je Severna morava Deurić. Belo vino koje je u svoj fokus stavilo arome breskve, osvežavajućih citrusa ali i nešto slatkastije žute jabuke predstavilo se kao savršeni izbor leta. Kompleksan DNK ovog vina uparen s osvežavajućim ukusima izabranih agruma samo po sebi dovoljno je  kao omiljeno piće vrelih letnjih dana. Ali i kao (vinski) osvežavajući desert.

Na nesvakidašnju palete ukusa koktene Morave, GEUM odgovorio je s kremastom kombinacijom paprika sa kozijim sirom. Prva pomisao na neka od srpskih tradicionalnih jela definitivno jesu pečene paprike. Ovog puta, njih je GEUM upario sa kremastim kozijim sirom kao i onim rendanim. Šlag na tortu ovog puta bile su semenke od bundeve koje su pomenutom specijalitetu donele posebnu aromu.

course 2


[ tartar od orade sa fermentisanim šljivama & Solaris Lakićević ]

Naša vinska karta za sada i dalje favorizuje bela vina, ovog puta u fokus stavljajući Solaris Lakićević. Menta, sušeno voće, balzamik paleta kao i lekovito bilje, čine osnovne komponente koje donose bogatu aromu ovom piću. Savršen za one koji vole vina specifičnih paleta i ukusa, ovog puta spojio se sa specijalitetom koji je u svoj fokus stavio i morske plodove. Sirova orada ovog puta kao svog saputnika izabrala je pikantan luk, a slatkoći njegovog ukusa dobrinela je i smokva na kojoj je serviran zajendo s sokom od šljive.

 

course 3


[ goveđa prsa & Bukovski Matalj ]

Svako literaturno remek-delo ima svoj uvod, razradu pa i zaključak. Nekada referisani kao nulta, prva ili poslednja glava, papusi ili uvodna i završna reč. Istom ovom politikom vodilo se i zajedništvo beogradskih gastro dragulja. Dok je LOLE galantno prelazio most s pogledom na romantičnu reku, a GEUM specijalitetima iz centra grada prijuštio sorte koje nas svojim ukusima vode i u ne toliko istražene delove naše bogate zemlje, desio se baš taj, ovog puta gastronomski uvod razrada ali i zaključak. Zaključak sa sobom oduvek nosi neki boemski melos, pa je sada njega pratilo i crveno vino.

Bukovski Metalj bio je naš zaključak, ali u jednu ruku i početak. Početak prihvatanja svog ali i domaćeg. Početak shvatanja da je u našem dvorištu možda i najbolje. Da naše sorte govore stotine jezika i da ih treba staviti na prvo mesto. Završnica ovog vina u svojoj šustini provlači osvežavajuće voćkaste tonove s aromom čokolade, koje bojkotuju da crveno vino nije letnji favorit. Slatkasto, dovoljno gurmanski nastrojeno i bajkovito u najmanju ruku, uzelo je epitet našeg apsolutnog favorita.

A kada smo već kod crvenih (vinskih) džokera u rukavu, LOLE sa nam podelio je i malu tajnu. Odao nam je koja su to vina fantastična za letnji period pored pomenutog Matalja. Preporuke bile bi Sagmeister Kadarku i Pinot Noir Deurić.

GEUM imao je i više nego zahtevan zadatak da uz ovakvo vinsko remek-delo osmisli i vodeće jelo. To su ovog puta bila goveđa prsa, krčkana deset sati na 130 stepeni poslužena sa krastavcima kiseljenim u rakiji, i kiselim kupusom.

till next time…


LOLE i GEUM pobrinuli su se da beogradski Agent 011 svedoči kulinarskom ugođaju iz snova, a mi se nadamo da će LOLE makar još jednom udružiti svoje (vinske) snage s nekim od beogradskih gastro dragulja.

Učitati još
Zatvori