Ultimativni jesenji comfort food: Mac and Cheese od bundeve
Ultimativni jesenji comfort food: Mac and Cheese od bundeve

Ultimativni jesenji comfort food: Mac
and Cheese od bundeve

Mac and Cheese je ultimativna komfort hrana idealna za hladne jesenske dane. Zasluge za kreiranje ovog jela pripale su trećem američkom predsedniku Thomasu Jefferson za kojeg mnogi kažu da mu je upravo Mac and Cheese bilo omiljeno jelo. Originalno verziju Mac and Cheesa je probao na svojim putovanjima po Evropi, ali ga je kasnije u potpunosti modifikovao prema sopstvenom ukusu. Iako su glavne zasluge za ovo jelo pripale Thomasu Jeffersonu, mnogi tumače kako je za kreaciju Mac and Cheese recepta, kakvog danas znamo, zaslužan upravo njegov kuvar i sluga James Hemings. Medjutim, ostavimo istoriju tamo gde pripada, ipak nam je ona donela ovo jelo koje je danas voljeno od strane mnogih.

Danas postoje razne varijacije popularnog Mac and Cheese recepta, a jedna od njih je i Pumpkin Mac and Cheese. Odnosno, svi znamo da je bundva kraljica jeseni i upravo je u ovo vreme znamo stavljati u razna jela. Od čorbe od bundeve, pa do testenine s bundevom razne su varijacije u kojima koristimo ovo povrće. Stoga ne čudi činjenica da ćemo ove jeseni jesti i popularni Mac and Cheese u varijanti s bundevom. Ovo jelo je zaista lagano za napraviti, a potrebno vam je svega par sastojaka. Sve detalje donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 1 pakovanje testenine po izboru
  • 1 šoljica pirea od bundeve
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica bibera
  • 120 dlc mleka
  •  100 g oštrog cheddara
  • 65 g gauda sira
  • 2 kašičice maslaca
  • šaka naseckane žalfije

Pre pečenja pospite s rendanim sirom i mrvicama od hleba kako bi dobili savršenu hrsvaku koricu.

Priprema

U tiganj dodajte maslac i kada se otopi dodajte žalfiju, pustite da maslac porumeni, a zatim maknite s vatre i ostavite sa strane. U posebnom loncu pomešajte pire od bundeve, mleko, beli luk u prahu, so i biber, kuvajte na vatri srednje jačine dok se sve ne sjedini. Zatim smanjite vatru i dodajte gauda i cheddar sir i mešajte dok se sir ne otopi. Jednom kada se sir otopio, već napravljeni maslac i žalfiju dodajte u lonac.

Rernu zagrejte na 200 stepei, skuvajte testo pa ga u posudi za pečenje pomešajte s napravljenim umakom od sira i bundeve. Po vrhu rasporedite rendanj sir i mrvice hleba, i tako pecite 15 do 20 minuta, ili dok vrh ne postane hrskav.

Foto: Unsplash, Instagram

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori