Mac & Cheese: Pronašli smo zdraviju verziju makarona sa sirom
Mac & Cheese: Pronašli smo zdraviju verziju makarona sa sirom

Mac & Cheese: Pronašli smo zdraviju
verziju makarona sa sirom

Kako smo se početkom septembra svi ponovo, hteli ne hteli, vratili u work mood, sasvim je jasno da je vremena za pripremu hrane je sve manje. Pored toga, ono što nam posebno privlači pažnju u takvim trenucima su brzi i ukusni recepti. Iako možda na prvu loptu kada kažemo brokoli ne zagolicaju baš sva naša čula, ipak, brokoli i te kako volimo u raznim varijantama. Manjak vremena nikako ne treba da znači i manjak zdravijih obroka, a kako je Journal redakcija u potpunosti u back to school mood-u predlažemo jedan brzi, ukusni, jednostavni i kratki broccoli mac & cheese obrok koji je toliko kremast da pretenduje da postane ozbiljni favorit ove jeseni. 

Sastojci: 

  • 450g makarona 
  • 60gr putera
  • 1/4 šolje brašna
  • 4 šoljice mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 muskatni oraščić
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašićice mlevene paprike
  • 500g odmrznutih cvetića brokolija (iseckanih)
  • 2 šolje čedar sira
  • parmezan za serviranje (opciono)
  • prepečene panko mrvice za serviranje (opciono)

Za vegansku opciju: puter zamenite maslinovim uljem, mleko ovsenim mlekom, a sir zamenite verzijom na biljnoj bazi.

Način pripreme:

Puter stavite u srednje zagrejanu šerpu. Zatim, u otopljeni puter dodajete brašno i napravite takozvanu zapršku uz neprestano mešanje u trajanju od jednog minuta. Nakon minuta mešanja sipajte pola šolje mleka odjednom tako da se dodato mleko u potpunosti sjedini sa prethodno dodatim brašnom i puterom. Zatim, dodajete i ostatak mleka. Potom, mutite smesu dok se beli sos ne zgusne, zatim posolite sa dve i po kašičice soli. Sada na red dolazi dodavanje bibera, muskatnog oraščića, belog luka u prahu i mlevene paprike.

Kada ste začinili sos, dodajte blanširan brokoli, a potom i prethodno obarene makarone i čedar sir. Ukoliko vam se čini da je sos previše gust dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ova mera je dovoljna je za četiri osobe, a ceo ručak gotov je za svega 20 minuta.

Foto: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori