Kako smo se početkom septembra svi ponovo, hteli ne hteli, vratili u work mood, sasvim je jasno da je vremena za pripremu hrane je sve manje. Pored toga, ono što nam posebno privlači pažnju u takvim trenucima su brzi i ukusni recepti. Iako možda na prvu loptu kada kažemo brokoli ne zagolicaju baš sva naša čula, ipak, brokoli i te kako volimo u raznim varijantama. Manjak vremena nikako ne treba da znači i manjak zdravijih obroka, a kako je Journal redakcija u potpunosti u back to school mood-u predlažemo jedan brzi, ukusni, jednostavni i kratki broccoli mac & cheese obrok koji je toliko kremast da pretenduje da postane ozbiljni favorit ove jeseni.
Sastojci:
- 450g makarona
- 60gr putera
- 1/4 šolje brašna
- 4 šoljice mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 muskatni oraščić
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašićice mlevene paprike
- 500g odmrznutih cvetića brokolija (iseckanih)
- 2 šolje čedar sira
- parmezan za serviranje (opciono)
- prepečene panko mrvice za serviranje (opciono)
Za vegansku opciju: puter zamenite maslinovim uljem, mleko ovsenim mlekom, a sir zamenite verzijom na biljnoj bazi.
Način pripreme:
Puter stavite u srednje zagrejanu šerpu. Zatim, u otopljeni puter dodajete brašno i napravite takozvanu zapršku uz neprestano mešanje u trajanju od jednog minuta. Nakon minuta mešanja sipajte pola šolje mleka odjednom tako da se dodato mleko u potpunosti sjedini sa prethodno dodatim brašnom i puterom. Zatim, dodajete i ostatak mleka. Potom, mutite smesu dok se beli sos ne zgusne, zatim posolite sa dve i po kašičice soli. Sada na red dolazi dodavanje bibera, muskatnog oraščića, belog luka u prahu i mlevene paprike.
Kada ste začinili sos, dodajte blanširan brokoli, a potom i prethodno obarene makarone i čedar sir. Ukoliko vam se čini da je sos previše gust dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ova mera je dovoljna je za četiri osobe, a ceo ručak gotov je za svega 20 minuta.
Foto: Instagram, Profimedia