Pronašli smo recept za kolačiće sa limunom koji se idealno kombinuju uz kafu ili čaj
Pronašli smo recept za kolačiće sa limunom koji se idealno kombinuju uz kafu ili čaj

Pronašli smo recept za kolačiće sa limunom koji se idealno kombinuju uz kafu ili čaj

Bite-size kolačići mnogima spadaju među omiljene poslastice. Upravo takvi su osvežavajući kolačići sa mangom i belom čokoladom, te jednostavni kolačići sa kikiriki puterom. Međutim, ovaj put pažnju usmeravamo na popularne francuske kolačiće – madlene (fr. madeleines). Njih ste sigurno barem jednom isprobali, a da niste znali da su u pitanju tradicionalni kolači koji se vezuju za konkretno podneblje. Originalan recept za ovaj desert podrazumeva upotrebu sastojaka kao što su brašno, šećer i jaja, te neretko i orašastih plodova među kojima se ističu bademi. Ipak, zbog činjenice da se u receptu koji smo odlučili da isprobamo koristi korica jednog celog limuna, ovu poslasticu ćemo nazvati madlene sa limunom.

Madlene sa limunom: Francuska poslastica koja se služi uz tople napitke

Madlene su jednostavni kolačići koji su karakteristični po činjenici da imaju oblik školjke. Oni se u Francuskoj, odakle potiču, uglavnom konzumiraju uz čaj, kafu ili drugi topli napitak u koji se neretko i umaču. Recept za madlene sa limunom pronašli smo na Instagram profilu Sophie Bakas. Sa obzirom na to da je gotova za svega nekoliko minuta, ova poslastica idealna je kada vam dolaze nenajavljeni gosti. Međutim, nju možete da pripremite bilo kada – pa samim tim čak i danas. U nastavku donosimo recept, a sve što vam preostaje jeste da nabavite sastojke koje možda već imate u kuhinji.

Sastojci


  • dva jajeta
  • 120g šećera
  • 100g brašna
  • kafena kašika praška za pecivo
  • 100g istopljenog putera
  • limunova korica

Priprema


Za početak, pripremite dve činije. U prvoj činiji sjedinite dva jajeta sa 120g šećera. U drugoj činiji sjedinite suve sastojke, odnosno 100g brašna i kafenu kašiku praška za pecivo. Dodajte suve u sastojke u prvu činiju, a potom i 100g istopljenog putera, te izrendanu limunovu koricu. Kombinovanjem svih sastojaka trebalo bi da dobijete ujednačenu smesu. Nakon toga, prelijte je u silikonske kalupe za madlene kolače. Kolačiće pecite 10 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni.

Foto: Instagram (@sophiebakas, @asliylatarif.co)

Učitati još
Zatvori