Što je savršena kafa? Skoro svako od nas će na ovo pitanje dati drugačiji odgovor. Dok je za nekoga to kratki, jak espresso, za druge je to lagana kremasta kafa s puno mleka i šećera. Scena specialty kafe izuzetno je jaka u Australiji, odakle nam dolazi i najnoviji coffee trend – Magic Coffee! Odmah smo se zapitali o kakvom je kofeinskom napitku reč i u čemu leži njegova tajna.
Šta je Magic Coffee?
Magic Coffee ime nije dobio ni po kakvom tajnom sastojku koji se dodaje u kafu, već po čarobno izbalansiranoj meri kafe i mleka. Ova se kafa pravi poput Flat White, koji se sastoji od duplog espressa i toplog mleka posluženog u velikoj šolji. Ipak, Magic Coffee se pravi od duplog ristretta (kratki espresso) i 150 ml toplog mleka, a poslužuje se u manjim, staklenim šoljicama. Stručnjaci smatraju kako je upravo ova kafa savršen balans količine i jačine kafe i količine mleka, te da zapravo ima drugačiji ukus od Flat White-a i drugih kafa.
Ristretto
Najvažnija stavka u Magic kavi je dupli ristretto. Ristretto je upola kraći espresso, odnosno koristi se jednaka količina kafe kao u espressu, ali duplo manja količina vode. Time dobijamo jači napitak sa snažno izraženom kiselošću, slatkoćom i gorčinom. Takođe, čarobna doza toplog mleka ugrejanog parom na profesionalnom aparatu za kafu zaslužna je za naglašenu i istaknutu slatkoću ristretta i kremastost kafe, što kompletan doživljaj ispijanja iste čini umnogome magičnijim.
Foto: Pexels