Magnolija je najstariji cvet – a evo na koji način se njene latice mogu koristiti za pripremu ukusnog sirupa
Drvo magnolije jedna je od glavnih asocijacija na proleće, a njeni cvetovi mogu da budu različitih veličina i boja. Upravo oni su sinonim za raskoš, blagostanje i stabilnost, a njihova lepota je prvi put opisana još tokom 18. veka – i to u Kini i Japanu. Zbog pastelnih latica koje se najčešće javljaju u nežnim nijansama, ovaj cvet koji neretko ima oblik zvezde danas je jedan od najpopularniji kada je u pitanju svet hortikulture. Međutim, mali je broj onih koji su upoznati sa činjenicom da je magnolija najstariji cvet, te da ima brojne zdravstvene benefite.
magnolia • / mæɡˈnəʊ.li.ə / • noun
Sudeći po pojedinim pretpostavkama, magnolija predstavlja prvi cvet koji je procvetao na planeti Zemlji. Ona je postojala pre pojave, na primer, pčela i sličnih insekata i stoga joj se posvećuje posebna pažnja. Upravo zato, brojni drevni narodi u njoj su videli simboliku koja je opstala do danas. Takođe, po feng shui nauci, stablo magnolije utiče na mir u kući, a pozitivna dejstva ogledaju se i kada je u pitanju njena lekovitost.
Već nekoliko vekova smatra se da pojedine vrste ovog stabla mogu da imaju protivupalno dejstvo. Pored toga, određene se koriste u prevenciji kašlja, ali i respiratornih bolesti. Upravo zbog toga, njene latice mogu da budu jestive i sastojak u pripremi različitih jela ili napitaka. Ovaj put, fokusiraćemo se na recept koji će rezultirati sirupom za piće koji smo pronašli na Instagram profilu @thehappypear, a koji će vas sigurno oduševiti.
Sastojci
- 150g latica magnolije
- 400g belog šećera
- 300ml vode
Priprema
Operite latice magnolije i iseckajte ih na sitne komade. Kako biste napravili sirup, u šerpi sjedinite 300ml vode i 300g belog šećera. Nakon što se šećer istopio, dodajte 100g latica magnolije i ostavite ih u toploj vodi oko 15 minuta. Ipak, latice postepeno promešajte kako se ne bi zalepile za dno.
Nakon toga, sirup procedite i sipajte u čistu flašu. Posle nekog vremena, sirup će postati hladniji – a samim tim i gušći. Naposletku, kako biste napravili šećer od magnolije, izdrobite 50g latica i sjedinite ih sa 100g šećera. Prebacite šećer na tanjir i u njega uvaljajte obod čaše, sve dok se on u potpunosti ne zalepi za vrh stakla. Sirup možete da sjedinite sa običnom ili gaziranom vodom – a osvežavajuće piće će vam zbog cvetnog ukusa možda postati jedno od omiljenih.
Foto: Instagram [ @thehappypear, @union_restaurant, @studioschmaus ]