Pronašli smo alternativu za viralnu tortu sa makom i mlevenim keskom – i to bez šećera i glutena
Pronašli smo alternativu za viralnu tortu sa makom i mlevenim keskom – i to bez šećera i glutena

Pronašli smo alternativu za viralnu tortu sa makom i mlevenim keskom – i to bez šećera i glutena

Da su mak, mleveni keks i bela čokolada dobitna (gastro) kombinacija – već smo zaključili nakon što smo isprobali tortu kojom su svi u kratkom roku postali opsednuti. Ipak, ukoliko određene sastojke koji se koriste u njenoj pripremi ne konzumirate, pronašli smo nešto zdraviju alternativu. Mak torta bez šećera i glutena je podjednako jednostavna i ukusna kao i prva, a jedina razlika je u određenim sastojcima. Oni su prilagođeni pojedinicima koji imaju malo drugačiji režim ishrane, te u sebi ne sadrže šećere. Recept za desert koji predlažemo da isprobate što pre smo pronašli na Instagram profilu @osmehiorasi – a u nastavku donosimo sve korake u pripremi.

Recept dana: Mak torta bez šećera i glutena


Sastojci

  • 40g pirinčanog griza
  • 70g mlevenog maka
  • tri kašike eritrita (šećera bez kalorija)
  • 400ml mleka
  • 100g nezaslađenog mlevenog keksa
  • 80g maslaca
  • 100g bele čokolade bez šećera (za preliv)
  • 40ml slatke pavlake (za preliv)

Priprema

Pirinčani griz i mleveni mak skuvajte u mleku sa tri kašike zaslađivača. Za to vam neće biti potrebno više od 15 minuta. Potom dodajte maslac, kao i nezaslađeni mleveni keks. Sjedinite sve sastojke i izlijte ih u pleh. U tu svrhu možete da koristite jedan veći ili dva manja pleha. Naposletku, kada je u pitanju preliv, potrebno je da na pari istopite belu čokoladu, a zatim u nju ulijete slatku pavlaku. Nakon što su se čokolada i pavlaka sjedinile, prelijte ih preko torte. Desert ostavite u frižideru kako bi se ohladio minimalno dva sata – a najbolje celu noć.

Ukoliko se pridržavate ishrane pod kojom se podrazumeva unos namirnica bez šećera, predlažemo da isprobate recept za slatkiš bez dodatog šećera. Takođe, ako preferirate obroke bez glutena, iz Journal knjige recepata ovaj put izdvajamo pirinčani hleb koji je idealna opcija za doručak bez glutena. Bilo da ste u potrazi za novim ukusima ili želite da poboljšate svoje zdravlje, ova tri recepta su ukusne opcije koje će zadovoljiti vaše potrebe.

Foto: Instagram (@mariya_tih, @osmehiorasi)

Učitati još
Zatvori