Kada strast postane poslastica: Upoznajte Martu Antonić – umetnicu koja u maloj tivatskoj kuhinji stvara slatka remek-dela
U srcu Tivta, u maloj inspirativnoj kuhinji, nastaju torte koje ostavljaju bez daha. Marta Antonić, mlada mama i poslastičarka pokrenula je brend ByMarta. Ona deli sa svetom jedinstvenu kombinaciju kreativnosti, strasti i preciznosti kroz svaku poslasticu koju stvara. Njene torte su prava umetnička dela koja očaravaju i izgledom i ukusom, zahvaljujući velikom trudu, preciznosti, znanju i najkvalitetnijim sastojcima. Marta nas vodi kroz svoj inspirativni put, otkrivajući kako snovi postaju stvarnost u njenom svetu torti i slatkih kreacija.
Ko je Marta?
U nekoliko reči, rekla bih da sam pozitivna, kreativna i strastvena osoba koja radi ono što voli i želi.
Da li ljubav prema pravljenju torti i kolača postoji oduvek, i šta te je motivisalo da se ozbiljnije posvetiš tome?
Moja strast prema kuvanju postoji otkako znam za sebe. Sa šest godina pitala sam mamu da otvorimo restoran, a sa četrnaest sam na moje insistiranje radila u restoranu. Ta strast me pratila kroz fakultet, rad u Crnoj Gori i inostranstvu. Iako nisam pravila torte ranije, u mojoj glavi sam ih stvarala pet godina. Kada sam konačno počela, znala sam tačno šta ću uraditi. Dodatno sam usavršavala svoje znanje kroz online školu, i uprkos tremi i strahu da ne krenem u taj posao, odlučila sam da sledim svoj put.
Pričaj nam malo o periodu pre pokretanja brenda ByMarta. Šta je sve moralo da se dogodi da bi se pokrenula jedna ovako posebna i nesvakidašnja priča?
Pre ByMarta, tražila sam se kroz razne poslove – u restoranima, hotelima, ketering kompanijama, na jahtama, vođenju apartmana. No, postavši majka, doživela sam transformaciju. Morala sam naći posao koji bi mi omogućio vreme za dete i porodicu. Ideja o vlastitoj kuhinji vodila me do torti koje su me zvale iznutra, i odlučila sam ih napraviti u stvarnosti.
Fotografije govore više od reči. Puno je toga što ByMarta specijalitete odvaja od ostalih. Kako bi ti opisala specijalitete koji dolaze iz tvoje radionice?
Specijaliteti ByMarta su jedinstveni i po ukusu i po izgledu. Kreirala sam ih prema svom ukusu, bez slepo praćenja pravila. Moje torte su izuzetno kremaste i bogate, s posebnim naglaskom na kvalitet namirnica.
Koji je tvoj omiljeni sastojak ili tehnika koju voliš koristiti?
Omiljeni sastojci su mi čokolada i vanila zbog beskrajnih varijacija koje nude. Tehnika koju volim je bojanje torti airbrush-om, jer omogućava magične efekte.
Šta te inspiriše prilikom kreiranja dizajna?
Inspiraciju nalazim u prirodi, umetnosti, muzici i emocijama koje torta treba da izrazi.
Koliko vremena obično traje proces pravljenja jedne torte, od ideje do realizacije?
Proces traje od 24 do 30 sati, uz aktivni rad od najmanje pet sati za manju tortu do osam sati za veću tortu na više spratova. Kreme i kore se pripremaju dan ranije, a sama dekoracija traje 2-4 sata.
Kakve su dosadašnje reakcije klijenata na tvoje torte?
Reakcije su izuzetno pozitivne. Klijenti su prepuni pohvala, što mi daje ogromnu motivaciju za dalji rad.
Tvoja omiljena torta?
Moja omiljena torta je Karamel Praline Pekan torta, koja me podseća na moj omiljeni sladoled Nirvana.
Kako bi glasila porudžbina tvog idealnog klijenta?
Idealna porudžbina bi glasila: Samo radi to što inače radiš, kao za sebe.
Kako podstičeš motivaciju i kreativnost u svom radu?
Motivaciju i kreativnost podstičem stalnim učenjem i eksperimentisanjem s novim tehnikama i sastojcima. Takođe, inspiraciju pronalazim na izletima i radionicama. Trudim se da slobodno vreme provedem na posebnim prirodnim lokacijama. Kada imam vremena, sa porodicom iznajmim Airbnb u prirodi, gde se opuštamo. Tamo sakupljam plodove koje kasnije koristim u svojim tortama. Pored toga, motivaciju crpim iz radionica za psihološki napredak, poput one koju sam nedavno završila, Put oko sebe za 80 dana, gde dobijam puno podrške i ohrabrenja za lični i profesionalni rast. U budućnosti planiram više objavljivati o ovim iskustvima i procesima koji me inspirišu.
Da li postoje neki planovi za budućnost?
Ove godine planiram raditi iz svoje kuhinje, uz saradnju s nekoliko lokala u Tivtu koji će prodavati moje proizvode. Plan za sledeće leto je otvaranje vlastitog prodajnog mesta u Tivtu, čemu se posebno radujem.
Šta Marta radi u slobodno vreme kada ne pravi torte?
Slobodno vreme posvećujem porodici, ali takođe se trudim da pronađem vjeme za sebe. Obožavam putovanja i istraživanje novih mesta, što me ispunjava i inspiriše. Ovi trenuci mi pomažu da se opustim, napunim dobrom energijom.
Foto: Z®AN Photography / @bymarta.me