Martha Stewart je podelila recept za svoje omiljeno jelo – popisali smo sve korake
Martha Stewart je podelila recept za svoje omiljeno jelo – popisali smo sve korake

Martha Stewart je podelila recept za svoje omiljeno jelo – popisali smo sve korake

Martha Stewart je sa pratiocima na Instagramu podelila kako joj je najdraže jelo pierogi. Pierogi su slatke poljske kuglice, nalik dumplingsima koje pravi Marthina mama. Glatko testo od krompira puni se raznim filovima, a najdraži slavne kuvarice je fil od krompira, putera i krem sira. Pierogi se prelivaju umakom od istopljenog putera – i nama izgledaju kao idealni comfort food. U nastavku otkrivamo kako Martha Stewart sprema pieroge – ceo recept je tu.

Često me pitaju koje mi je omiljeno jelo. Iako uvek odgovaram kako je to japanska hrana, pravi odgovor bi bio pierogi – poljski dumplingsi koje je moja mama pravila tako dobro u raznim verzijama; krompir, kupus, borovnice, breskve, šljive, kajsije…  – piše Martha.

Pierogi sa krompirom i krem sirom

Sastojci za testo

  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 2 kašile kisele pavlake
  • 1 šoljica punomasnog mleka
  • 1 šoljica vode
  • 5 šoljica brašna, plus za površinu i posipanje
  • kukuruzno brašno, za posipanje

Za fil od krompira

  • oko 12 srednjih (oguljenih i na četvrtine isečenih) krompira
  • krupna so i sveže mleveni biber
  • 225 g krem sira sobne temperature
  • 4 kašike otopljenog putera

Martha Stewart lessons: Recept za pieroge

Postupak:

  • Napravite testo: umutite jaja i kiselu pavlaku. Umutite mleko i vodu. Umešajte brašno.
  • Izvadite testo na pobrašnjenu površinu (testo će biti lepljivo.) Koristeći stolni strugač, okrenite i savijte testo da ga mesite, posipajući ga brašnom po potrebi, dok ne postane elastično i ne bude više ljepljivo, 8 do 10 minuta.
  • Poklopite preokrenutom činijom; ostavite da odstoji jedan sat.
  • Podelite testo na četiri jednaka dela. Okruglu posudu za pečenje obložite čistom krpom i obilno pospite kukuruznim brašnom da se ne zalepi.
  • Razvijte jedan komad testa na lagano pobrašnjenoj površini u krug debljine 3 mm (ostali delovi neka budu pokriveni).
  • Izrežite krugove pomoću rezača. Pokrijte plastičnom folijom da se testo ne osuši. Ponovite s preostalim testom.
  • Punite pieroge: Stavite fil u sredinu svakog kruga testa. Skuvajte veliki lonac posoljene vode.
  • Preklopite testo preko fila. Stisnite ivice tako da fil ne izađe van.
  • Prebacite na krpu posutu kukuruznim brašnom i lagano pokrijte plastičnom folijom. Ponovite s preostalim krugovima testa i fila.
  • Pieroge stavite da se kuvaju u kipuću vodu. Nakon što isplivaju na površinu, kuvajte ih još oko 2 minuta.
  • Premažite dasku za serviranje sa puterom. Premestite pieroge na tanjir. Vrhove premažite preostalim puterom i posolite.
  • Za fil od krompira: stavite krompire u veliki lonac s hladnom vodom, posolite i skuvajte. U kuvane krompire umešajte krem sir i maslac. Posolite i pobiberite.
  • Za smeđi puter: Otopite puter u malom loncu na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane tamne, zlatno-smeđe boje, 8 do 10 minuta.

Tekst preuzet sa: Journal.hr.

Foto: Instagram (@marthastewart / @foodsofjane)

Učitati još
Zatvori