Mediteranska kuhinja je sinonim za bogatstvo ukusa, mirisa i boja. Nastala na obalama Sredozemnog mora, ona predstavlja jedinstven spoj kultura, tradicija i prirodnih resursa. Italija, Grčka, Španija i Turska samo su neke od zemalja čije su gastronomske tradicije utkane u ovu kulinarsku riznicu. Ono što mediteransku kuhinju izdvaja jeste jednostavnost pripreme i korišćenje svežih, lokalnih namirnica. Maslinovo ulje, sveže povrće, riba, morski plodovi, začinsko bilje, orašasti plodovi i mahunarke čine osnovu ove ishrane. Svaki zalogaj priča priču o zemlji porekla, njenom podneblju i običajima.
Pored izvanrednog ukusa, mediteranska kuhinja je poznata i po svojim zdravstvenim benefitima. Dokazano je da ona doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, zdravih masti i vlakana. Vino, konzumirano u umerenim količinama, dodatno doprinosi tom blagorodnom efektu. U mediteranskoj kulturi, hrana je više od prostog obroka – ona je deo društvenih okupljanja, proslava i svakodnevnog života. Na trpezama se često nalaze bogate salate, aromatična jela od ribe i mesa, kao i raznovrsni sirevi. Obroci su prilika za uživanje, opuštanje i povezivanje sa drugima. U svetu koji se sve više okreće brzini i industrijskoj hrani, mediteranska kuhinja vraća nas osnovama: uživanju u prirodnim sastojcima, pažljivoj pripremi i deljenju hrane sa voljenima. Upravo zato, Journal gastro tim je pronašao recept na Instagram profilu Carine Wolff za viralni mediteranski tanjir.
Sastojci
Piletina
- dva pileća prsa
- sok od jednog limuna
- jedna kašika crvenog vinskog sirćeta
- jedna kašičica meda
- jedna kašičica origana
- polovina kašičice bibera
- prstohvat soli i bibera
Tzatziki
- dva mala krastavca, narendana
- jedna i po šolja punomasnog grčkog jogurta
- dva velika čena belog luka, sitno mlevena
- dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- jedna kašika belog sirćeta
- pola kašičice soli
- jedna kašika seckane mirođije
- Feta salata sa avokadom
- jedan srednji/veliki avokado, isečen na kockice
- četvrtina šolje fete
- jedna i po kašika seckane mirođije
- sok od polovine limuna
- so
Ostatak tanjira
- jedna i po šolja kuvane kinoe (oko 3/4 šolje nekuvane)
- jedna velika crvena paprika
- četvrtina šolje fermentisanog crvenog luka
Recept
Zagrejte rernu na 220°C. Dodajte pileća prsa u veliku činiju. Dodajte ostatak sastojaka marinade za piletinu i pomešajte zajedno, pazeći da piletina bude ravnomerno obložena. Pustite da se marinira dok pripremate ostale sastojke. Zatim, narežite papriku na kriške i dodajte u pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta ili dok paprike ne počnu da se ugljenišu. Napravite salatu od avokada tako što ćete pomešati komadiće avokada sa izmrvljenim fetom, limunom, mirođijom i prstohvatom soli. Da biste napravili tzatziki, narendajte krastavce i dodajte ih u cediljku. Pritisnite krastavce i pokušajte da uklonite što je moguće više tečnosti.
U maloj/srednjoj posudi pomešajte grčki jogurt, beli luk, maslinovo ulje, sirće i so dok masa ne bude potpuno glatka. Zatim umešajte oceđeni, rendani krastavac i mirođiju. Da biste napravili piletinu, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i poprskajte ga s malo ulja. Dodajte piletinu i pecite pet do šest minuta sa svake strane. Uklonite piletinu i isecite je na kockice. Dodajte kinou u tanjir zajedno sa piletinom, salatom od avokada, pečenom crvenom paprikom, kiselim lukom i velikom kašicom tzatzikija.
Vaš recept je sada gotov. Prijatno!
Foto: Instagram: @kalememaybe, @sophieccollins, @the_vegan_fitness_guide