Ukoliko niste dosad, a oduvek ste želeli da probate ili da uvrstite kinou u jelovnik – ovo je definitivno prvi recept koji bi trebalo da probate. Ukoliko se pak nalazi na vašem menu-ju već neko vreme, onda je pravi trenutak da probate nešto drugačije.
Kada sam se prvu put susrela sa kinoom znala sam da moram da je probam i to na neki način koji mi je ione poznat. Grčku salatu sam oduvek volela, i tako sam i došla na ideju da bi kinoa možda mogla da se doda u ovu sjajnu, jednostavnu, mediteransku salatu. I ispostavilo se da je kombinacija izvrsna. Nakon ovog recepta, zavolela sam kinou. Kako kažu – desila se ljubav na prvi zalogaj!
Sa svojim neverovatno nutritivno bogatim profilom, kinoa zaslužuje prvo mesto kada su u pitanju žitarice. Kinoa sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini kompletnim proteinom. Pored toga, zbog visokog sadržaja vlakana, ovo zrno bez glutena se apsorbuje sporo, tako da utiče na nivo šećera u krvi znatno manje u odnosu na druge žitarice kao što su beli pirinač ili pšenica, što znači stabilniji i održiviji nivo energije tokom dana.
Salata od kinoe u grčkom stilu
Recept iz knjige: Osnova zdrave i ukusne ishrane by Snežana Paučinac
Bez glutena / bez soje / bez orašastih plodova / veganski
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 25 minuta
Dobijena količina: 4-6 porcija
Sastojci:
2 šolje kuvane kinoe*
1 ¼ šolje čeri paradajza, isečenog na četvrtine
½ engleskog krastavca, isečenog na kockice
1 manji crveni luk, isečen na tanke listiće ili kockice
2 mlada luka
½ šolje iseckanih kalamata maslina
1/4 šolje svežeg peršuna
Za preliv:
¼ šolje maslinovog ulja
½ velikog limuna
½ kašičice himalajske soli
Priprema:
1. Umutite sastojke za preliv i ostavite sa strane.
2. Isperite kinou nekoliko puta dok voda ne bude bistra.
3. Dodajte četiri šolje vode u šerpu srednje veličine i ostavite da provri.
4. Dodajte kinou, poklopite i dinstajte na laganoj vatri oko 20 min.
5. Otvorite šerpu, razmutite kinou viljuškom, poklopite i ostavite da odstoji oko pet minuta.
6. Dodajte kinou u veliku drvenu ili staklenu činiju za salatu i ostavite da se ohladi.
7. Kada se kinoa ohladi na sobnu temperaturu, dodajte iseckane krastavce, paradajz, masline luk i peršun. Promešajte da se sjedini.
8. Dodajte preliv i promešajte.
*Možete koristiti belu ili šarenu kinou.
Tekst i foto: Snežana Paučinac