

Čizkejk mnogima slovi za omiljenu poslasticu. No, s obzirom da na to da je klasični čizkejk najpopularniji, malo je onih koji su ga isprobali u različitim varijacijama. Samim tim, predstojeće leto idealan je period da isprobate čizkejk od breskve. Takođe, tu je i čizkejk sa jabukama ili borovnicama. Ipak, kada je reč o ovom kolaču, verzija o kojoj se u poslednjem periodu najviše priča je definitivno baskijski čizkejk. On se često naziva i izgoreli čizkejk jer mu je površina prepoznatljive tamne nijanse smeđe boje. Štaviše, on je verovatno i najjednostavniji za napraviti – te ovaj put pažnju usmeravamo na mini baskijski čizkejk koji, zbog svoje dimenzije, privlači pažnju sladokusaca već na prvi pogled.
Desert dana: Mini baskijski čizkejk koji je idealan za dve osobe
Recept za mini baskijski čizkejk pronašli smo – naravno – na TikTok profilu @honeyedsundays i on uključuje samo šest sastojaka. Većinu verovatno već imate kod kuće, a preostale sastojke možete lako da nabavite. Ovaj desert idealan je za dve osobe, te ide u prilog krilatici sharing is caring. Samim tim, ukoliko uskoro planirate date night, minijaturni čizkejk je idealna opcija jer je podjednako jednostavan za napraviti koliko i ukusan. Štaviše, nakon što ste ga isprobali, možda će vam ovaj kremasti kolač od sira postati omiljeni. U nastavku donosimo potrebne sastojke, te korake u pripremi.
@honeyedsundays Mini Basque Cheescake. Perfect for 2 💕 INGREDIENTS 8 oz cream cheese (room temp) 3-4 tbsp sugar (depending on how sweet you like it) 1 large egg 1 tsp all purpose flour 1 tsp vanilla bean paste (or vanilla extract) 1/4 C heavy cream DIRECTIONS 1. To a medium bowl, add in your softened cream cheese, sugar and vanilla bean paste. Whisk until smooth. 2. Next mix in the egg and heavy cream. 3. Stir in the flour just until absorbed. 4. Pour into a 4 inch cake pan lined with parchment paper. 5. Bake at 480 for 13-14 minutes.The top should be a deep golden brown color. 6. Remove from the oven and allow to cool before refrigerating. 7. Chill overnight or for at least 4-6 hours. Enjoy! #cheesecake #basque #basquecheesecake #minicheesecake #desserttiktok #yum
♬ OUT OF MY LEAGUE - xpepporoniz
Sastojci
- 230g sirnog namaza
- tri ili četiri supene kašike šećera (u zavisnosti od ukusa)
- jaje
- kafena kašika brašna
- kafena kašika ekstrakta vanile
- 60ml slatke pavlake sa većim procentom masnoće
Priprema
U srednjoj činiji – uz pomoć – miksera sjedinite sirni namaz, šećer i ekstrakt vanile. Nakon toga, u smesu dodajte jaje i slatku pavlaku sa većim procentom masnoće. Odnosno, dva sastojka koja ste prethodno već sjedinili u drugoj činiji. Na kraju, dodajte i malo brašna, te pomešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Nju potom ulijte u manji kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje. Mini baskijski čizkejk pecite najviše 15 minuta u rerni koju ste zagrejali na 200-250 stepeni.
Nakon što ste ga izvadili iz rerne, čizkejk ostavite nekoliko minuta napolju kako bi se ohladio. Takođe, obratite pažnju na njegovu spoljašnjost jer bi boja trebalo da bude braon boje, odnosno nešto tamnija. Naposletku, pre posluživanja, kolač ostavite u frižideru najmanje četiri ili šest sati. Ipak, najbolje bi bilo da na hladnom ostane preko noći.
Foto: Instagram (@tableatcams) | TikTok (@honeyedsundays)