Azijska kuhinja je neiscrpan izvor gastro inspiriacije zbog zanimljivih kombinacija ukusa i neobičnih namirnica koje se uveliko mogu nabaviti kod nas, a najčešće ne znamo kako da ih upotrebimo. Do sada smo istražili kako se pripremaju korejske seaweed rolnice, a iz Japana smo pozajmili recepte za suši i viralnu miso supu.
Verovatno ste upoznati sa činjenicom da je najpopularnija namirnica Dalekog istoka – pirinač. Osim pirinčanih nudli i galeta, od ove namirnice, pravi se i providan papir nalik na tortilje. Donosimo recept za mocerela rolnice u pirinčanom papiru.
Šta je pirinčani papir?
Pirinčani papir je neutralnog ukusa i uglavnom se koristi za pripremu prolećnih rolnica ili punjenih knedli za supu. Ima nisku kalorijsku vrednost, pa će vam poslužiti ukoliko izbegavate belo brašno, ili ako imate intoleranciju na gluten. Priprema se tako što ga umočite u mlaku vodu na 10-15 sekudni kako bi omekšao. Zatim ga stavite na ravnu radnu površinu, punite sastojcima po želji i motate u rolnice. Vodite računa da ne stoji predugo u vodi kako se papir ne bi ulepio.
Recept – mocarela rolnice
Sastojci:
- Pakovanje okruglog pirinčanog papira
- 250gr mocarela sira
- ½ kašike smeđeg šećera
- 1 kašika čili paste (gochuzang – korejski sos od ljute paprike)
- ½ kašike slatkog soja sosa
- 1 kašika sosa od ljute paprike
- 6 kašika vode
- Vlašac
Priprema:
Kada ste ukvasili pirinčani papir i postavili ga radnu površinu, ravnomerno rasporedite malo rendanog mocarela sira. Preklopite papir na pola, zatim ravnu stranu motajte ka oblom delu tako da izgleda kao palačinka, a onda ga kružno umotajte u rolnicu. Zatim, rolnicu postavite na sredinu još jednog pokvašenog pirinčanog papira, savijte ivice ka sredini i umotajte oko rolnice.
U duboki tiganj, ili šerpu sipajte vodu, smeđi šećer, čili pastu, ljuti i soja sos i stavite na srednje jaku vatru. Promešajte sos da se šećer istopi, a kada provri, ubacite rolnice direktno u tiganj/šerpu. Kuvajte sve zajedno između pet i deset minuta. Pri serviranju, pospite jelo sa malo iseckanog svežeg vlašca.
Foto: Instagram / itsvegansis, soyoungpapiccio