Brojna jela japanske kuhinje već su mnogima dobro znana i voljena, a reč je uglavnom o slanim gastronomskim specijalitetima na bazi povrća i/ili ribe, koji nam donose jedinstveno kulinarsko iskustvo s obzirom da se radi o kombinacijama ukusa koje inače nismo navikli da srećemo u domaćoj kuhinji. Ipak, ovog puta želeli smo da isprobamo jedan japanski slatkiš – mochi, o kojem se ovih dana sve više priča na društvenim mrežama.
Ovaj slatkiš, omiljen među školarcima u Japanu, postao je posebno popularan nakon što su Instagramom i TikTokom počeli da kruže video snimci oduševljenih turista koji su bili u prilici da posvedoče jedinstvenom načinu pripreme. Iako naizgled jednostavni, mochi traže specifičan pristup obradi testa kako bi se postigla idealna tekstura i mekoća, ali i ukus ove poslastice.
Mochi loptice, po originalnoj recepturi, prave se od slatkog pirinčanog testa. Ukusi mogi biti raznovrsni, pa im se tako može dodati matcha, raznovrsno voće ili čokolada, a ovo će doprineti i njihovoj boji, te upečatljivom, pastelnom izgledu. Iako ćemo za autentično iskustvo morati da posetimo Japan, i u Beogradu možemo barem delimično doživeti gastronomski hedonizam jedinstvene kombinacije sastojaka.
Wagokoro
Naš prvi izbor za degustaciju jedinstvenih, autentičnih mochi delicija jeste Wagokoro, koji nudi daleko najbogatiji izbor ukusa. Osim sezonskih ukusa, poput letnjih ichigo mochi – poslastice sa jagodom – ili onih jesenjih sa kestenom, možete probati i onaj traidiconalni matcha mochi, ali i mnoge druge voćne kombinacije.
Marukoshi
Marukoshi je dobro poznato ime među ljubiteljima japanske kuhinje u Beogradu, s obzirom na to da je ovo prvi restoran koji je doneo ukuse Japana u našu prestonicu. Posle nekog od čuvenih jela, u restoranu se možete zasladiti zalogajima daifuku mochi slatkiša, punjenim Anko pastom.
Foto: Instagram (@liyle.photography via @wagokoro_belgrade) / Unsplash