Iz skrivenog dvorišta na Dorćolu, na ovogodišnju Journal uskršnju trpezu spustila je gastronomsku predstavu kulinarskog umeća sa vizuelnim primesama poput kadrova iz čuvenog filma Babetina gozba. Ovoga puta, Jelena Perović osnivačica Modla 180°C donosi neobičnu kulinarsku novelu na koju smo bili pozvani. Ipak, glasnik dobrih vesti i ukusa, specijalno za Journal.rs je scenaristkinja i umetnica Maša Seničić čiju poeziju volimo. A narativ ide nekako ovako – prvi dan leta, sunčano popodne, dvorište stare vikendice na Dunavu i gozba. Gozba koja okuplja uspešne i kreativne žene ujedinjene oko inspirativnih razgovora i recepata. I ne, ovo nije scenario za novi film, mada tako deluje.
Slatki doček leta na obali Dunava
Prvi dan leta bio je promenjiv, ali varljiva vremenska prognoza ne utiče na raspoloženje kada nešto doživljavamo kao praznik, što ovaj datum izvesno jeste! Upravo u duhu okupljanja oko trpeze, osnivačica Modla 180°C manufakture Jelena Perović, njena saradnica Tijana Anđelić i Milica Laufer u čijoj kući se gozba i održavala, podsetile su nas na to da i sto može i mora biti prostor ženske razmene. Dodajemo – pogotovo ako su na njemu divni buketi cveća i kolači koji će se uskoro otopiti na nepcima.
Zavirili smo u pripremu sunčane letnje gozbe u dvorištu Miličine vikendice gde su se okupile sjajne žene. Zorica Smallwood autorka food bloga Kruške i sir, Ana Maslek poznatija kao @beleske_jedne_ane, Nataša Radičević iz sjajne PreTop bread&schwein&champagne ekipe, Katarina Valterović Zmijanac osnivačica Valter Shoes,Ksenija Lubarda, Olivera Zulović i Olivera Radić, zajedno sa Jelenom, Milicom i Tijanom takođe su bile deo ove ženske gozbe održane u lepršavim haljinama i istom takvom raspoloženju.
Nadamo se da će vas bajkoviti prizori ovog izleta na obalu reke motivisati da i sami pozovete prijateljice, sipate po čašu penušavog pića i jedna drugu počastite i saslušate!
slow cooking manufaktura
Ukoliko niste verovali kišnom junu, stigao je i jul. Počinje raspust i vreme deserta u kojima uživamo bez krivice. Modla 180°C poznata je već godinama beogradskim slatkoljupcima. I to po jednostavim i ukusnim kolačima – od kultnih vanilica do sočnih kuglofa. Načuli smo da biste Modline poslastice mogli uskoro da pronađete na sličnom nežnom okupljanju u prirodi. Ali do tada svratite na Kosančićev venac, jer vas u vitrini Makadama čekaju vanilice i madlene, čokoladna torta (koju nije briga za sezonu) i kolač sa kajsijama (koje baš ovih dana blistaju na pijačnim tezgama). Ako vam ni to nije dosta, pišite Jeleni i naručite svoje poslastice. A možete i po njenom receptu napraviti onu koja zaista jeste leto na tanjiru – tortu Viktorija.
Foto: Monika Pavlović