Kako nam je rekla Jelena Perović, srce i duša jedne od najdivnijih dorćolskih radionica domaćih poslastica, hlebova i ukusnih slanih zalogaja pod imenom Modla 180°C: „Počela je sezona malina i engleskog klasika – torte Viktorija”.
Da ne dužimo, specijalno za Journal Jelena otkriva recept za ovaj osvežavajući letnji delikates.
Kora:
100 g šećera
100 g putera sobne temperature
100 g grčkog jogurta
2 jaja
4 belanca
250 g brašna
kesica praška za pecivo
Fil:
100 g krem sira
100 g grčkog jogurta
40 g šećera u prahu
četiri do pet kašika dzema od malina
Dve modle za tortu prečnika 20cm podmažite i obložite ivice i dno papirom za pečenje.
Umutite četiri belanca i ostavite sa strane dok ne pripremite ostatak smese.
U drugoj posudi umutite puter i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje dok se sve lepo ne sjedini. Dodajte nakon toga grčki jogurt. Ugasite mikser i lagano dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i ručno mutite dok smesa ne postane ujednačena i glatka.
U pripremljenu smesu počnite da dodajete belanca iz više puta. Sve to radite ručno da bi kora bila vazdušasta kada se ispeče.
Podelite smesu ravnomerno u dva pleha i pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 25 min ili dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izadje suva.
Pomešajte krem sir, grčki jogurt i šećer u prahu. Fil bi trebalo da bude gladak i kremast. Bilo bi dobro da bude u frižideru par sati pre nego što krenete da filujete tortu.
Na prvu koru ravnomerno rasporedite dzem od malina, a preko premažite fil pa postavite drugu koru.
Pre služenja tortu pospite šećerom u prahu i ukrasite svežim malinama.
Engleski klasik, torta Viktorija.
U raskoši svoje jednostavnosti.
Foto: Dejana Batalović