Činjenicu da je jesen stigla shvatili smo veoma ozbiljno i već počeli da mislimo na sve što nam donosi. Tako je naša gastro rubrika u fokus stavila jesenji menu iliti u ovom slučaju recepte sa bundevom. Dakle, jasno je da se ozbiljno pripremamo za dolazeću Halloween sezonu te u tom duhu nastavljamo. Kako smo već pominjali slatki doručak od bundeve ali i pumpkin bread, na red je došla i zapečena muskatna bundeva sa namazom od graška i avokada.
Iako možemo pronaći dosta sorti bundeve i načine na koje je konzumiramo, ovaj recept akcenat stavlja na butternut pumpkin sortu iliti muskatnu bundevu.
Šta je to butternut pumpkin?
Butternut pumpkin iliti muskatna bundeva definitivno je najukusnija i najkvalitetnija vrsta bundeve. U našim krajevima nije mnogo poznata a naziv je dobila jer svojom aromom i ukusom pomalo podseća na dinju. Pored zanimljivog izgleda i slatkog ukusa, muskatna bundeva prepoznatljiva je i po svojim lekovitim svojstvima. Pored mnoštvo vitamina koje sadrži veoma je bogata vlaknima, masnoćama, ugljenim hidratima i belančevinama. Bundeve volimo jer, pored toga što su sinonim za jesen i Halloween, pune su proteina što ih čini veoma zdravim i hranljivim izborom.
Sastojci:
- 1 muskatna bundeva
- maslinovo ulje
- sos od ljutih paprika
- soja sos
- šećer
- 100g graška
- 1/2 avokada
- šaka origana, bosiljka, peršuna i nane
- jedan isceđen limun
- crveno vinsko sirće
- 50 ml maslinovog ulja
- 3 kašike jogurta
- 1 kašičica senfa
- nar
- pinjoli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite bundevu na šnite i zajedno sa maslinovim uljem, soja sosom, sosom od ljutih paprika i šećerom stavite u rernu. Pecite sve zajedno oko 35 minuta dok sastojci ne omekšaju i dok ne počnu da se karamelizuju. U blender dodajte ostale sastojke i začinsko bilje, blendirajte ih dok smesa ne postane homogena. Stavite namaz od graška i avokada na tanjir za serviranje, dodajte začinsko bilje i na vrh postavite iseckane delove pečene bundeve. Na kraju, pospite narom i pinjolima.
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram @lilylykkes