Zapečena bundeva sa namazom od graška, avokada i nara
Zapečena bundeva sa namazom od graška, avokada i nara

Zapečena bundeva sa namazom od
graška, avokada i nara

Činjenicu da je jesen stigla shvatili smo veoma ozbiljno i već počeli da mislimo na sve što nam donosi. Tako je naša gastro rubrika u fokus stavila jesenji menu iliti u ovom slučaju recepte sa bundevom. Dakle, jasno je da se ozbiljno pripremamo za dolazeću Halloween sezonu te u tom duhu nastavljamo. Kako smo već pominjali  slatki doručak od bundeve ali i pumpkin bread, na red je došla i zapečena muskatna bundeva sa namazom od graška i avokada.

Iako možemo pronaći dosta sorti bundeve i načine na koje je konzumiramo, ovaj recept akcenat stavlja na butternut pumpkin sortu iliti muskatnu bundevu.

Šta je to butternut pumpkin?

Butternut pumpkin iliti muskatna bundeva definitivno je najukusnija i najkvalitetnija vrsta bundeve. U našim krajevima nije mnogo poznata a naziv je dobila jer svojom aromom i ukusom pomalo podseća na dinju. Pored zanimljivog izgleda i slatkog ukusa, muskatna bundeva prepoznatljiva je i po svojim lekovitim svojstvima. Pored mnoštvo vitamina koje sadrži veoma je bogata vlaknima, masnoćama, ugljenim hidratima i belančevinama. Bundeve volimo jer, pored toga što su sinonim za jesen i Halloween, pune su proteina što ih čini veoma zdravim i hranljivim izborom. 

Sastojci:

  • 1 muskatna bundeva
  • maslinovo ulje
  • sos od ljutih paprika
  • soja sos
  • šećer
  • 100g graška
  • 1/2 avokada
  • šaka origana, bosiljka, peršuna i nane
  • jedan isceđen limun
  • crveno vinsko sirće
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike jogurta
  • 1 kašičica senfa
  • nar 
  • pinjoli

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite bundevu na šnite i zajedno sa maslinovim uljem, soja sosom, sosom od ljutih paprika i šećerom stavite u rernu. Pecite sve zajedno oko 35 minuta dok sastojci ne omekšaju i dok ne počnu da se karamelizuju. U blender dodajte ostale sastojke i začinsko bilje, blendirajte ih dok smesa ne postane homogena. Stavite namaz od graška i avokada na tanjir za serviranje, dodajte začinsko bilje i na vrh postavite iseckane delove pečene bundeve. Na kraju, pospite narom i pinjolima.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram @lilylykkes

Učitati još
Zatvori