Voće koje najavljuje kraj leta i dolazak jeseni definitivno su šljive! Njih volimo da jedemo sveže, ali i kao dodatak brojnim jelima. Mogu da se jedu u pitama, štrudlama, kolačima, pekmezima, kompotima i knedlama, ali i u slanim jelima. Naravno, koristimo ih i za rakiju. Izuzetno su bogate vitaminom C, a benefiti za zdravlje su brojni; regulišu krvni pritisak, jačaju imunitet, dobre su za kožu i kosti, ali i pomažu rad srca.
Naši favoriti bez kojih ne možemo zamisliti početak jeseni definitivno su domaći pekmez od šljiva, koji danima mažemo na palačinke ili hleb za doručak, ali i knedle sa šljivama, omiljeno jelo iz detinjstva. U nastavku donosimo najbolje recepte za ova comfort jela za koja nam trebaju šljive.
Džem od šljiva
Sastojci:
- 5 kg očišćenih šljiva
- 1 kg šećera
- 2 kašike cimeta
- 2 vanilina šećera
- 1 kašika ruma
Postupak:
- Operite šljive i očistite ih od koštica.
- U velikom loncu pomešajte šljive i polovinu šećera, pa kuvajte na laganoj vatri. Pazite da pekmez ne zagori
- Kada se šljive raspadnu dodajte ostatak šećera. Kuvajte dok ne ispari tečnost, i dok smesa ne postane gusta
- Pred kraj kuvanja, po želji možete dodati rum, cimet i vanilin šećer.
- Vrući džem prebacite u tegle, poklopite i ostavite u rerni na 50 stepeni kako bi se stvorila tanka korica koja čuva pekmez. Ugasite rernu, a pekmez ostavite da se preko noći polako hladi u njoj.
Knedle sa šljivama
Sastojci za testo:
- 1 kg skuvanog krompira
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 400 g oštrog brašna
- malo soli, malo ulja
Sastojci za nadjev:
- 20 svežih šljiva
- cimet, šećer
Sastojci za posip:
- prezle
- malo maslaca
Postupak:
- Krompir oljuštite, operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Napravite pire pa pričekajte da se ohladi.
- Umesite glatko testo od pirea, jaja, brašna i ulja.
- Testo razvaljajte i isecite na 20 kvadratića. Šljive operite, prepolovite i izvadite koštice.
- U svaki kvadratić testa položite po jednu šljivu, pa je pospite mešavinom šećera i cimeta. Zamotajte testo i oblikujte knedle.
- Kuvajte 15-ak min, a zatim gotove knedle prelijte na maslacu poprženim prezlama. Po želji pospite običnim ili vanilinim šećerom.
Tekst je preuzet sa Journal.hr
Foto: Profimedia, Pexels, Unsplash