Recept dana: Namaz od crnog susama
Recept dana: Namaz od crnog susama

Recept dana: Namaz od crnog susama

Crni susam se od davnina koristi u pripremi različitih jela. Iako pre svega slovi za vrlo popularan začin, on istovremeno može da bude i jedan od sastojaka u tradicionalnim jelima i desertima. Upravo zbog toga, sa crnim susamom već smo eksperimentisali prilikom pripreme nešto drugačije verzije popularnog italijanskog kolača, a to je tiramisu sa čajem i crnim susamom. Sa obzirom na to da je bogat različitim vitaminima, ovaj put crni susam uvodimo u ishranu na drugačiji način. Naime, njega koristimo kako bismo napravili specijalnu pastu. Namaz od crnog susama specifičan je po boji, ukusu i teksturi, a za njegovu pripremu potrebno vam je samo nekoliko minuta – i svega dva sastojka.

Recept dana: Namaz od crnog susama

Inspiraciju za ovaj recept pronašli smo na Instagram profilu @eatenbyames na kom neretko pronalazimo ideje za unikatna i zdrava jela. Namaz od crnog susama oličen je u formi glatke paste koja je crne boje, a u kojoj je glavna zvezda namirnica poznata po činjenici da je nutritivno veoma bogata. Iako je ovaj kremasti namaz vrlo specifičnog ukusa, te se pojedinima prvobitno možda neće svideti, predlažemo da mu date šansu. Upravo zato u nastavku donosimo sastojke koje po želji možete da duplirate, kao i proces pripreme.

Sastojci


  • šolja crnog susama
  • supena kašika javorovog sirupa / meda / kokosovog ulja

Priprema


Stavite šolju crnog susama u blender i sameljite ga sve dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu koja postepeno postaje lepljiva. Nakon toga, u blender dodajte drugi sastojak koji – u zavisnosti od ukusa i preferencija – možete da modifikujete. To može da bude sirup, med ili ulje. U ovom procesu trebalo bi da dobijete homogenu smesu, a za to vam neće biti potrebno više od deset minuta. Namaz od crnog susama, odnosno tahini, idealno se kombinuje uz tost hleb. Po želji, na njega možete da dodate i parče putera.

Foto: Instagram (@eatenbyames)

Učitati još
Zatvori