Idealan način da napravite originalnu rođendansku tortu ili tortu uopšte. Kada ste poslednji put imali prilike da kreirate poslatsicu koja će ujedno biti ukusna ali i zabavna? Smatramo da je ovo ujedno i sjajan način da unesete malo pozitivne energije na vašu trpezu, a posebno obradujete vaše najmlađe. Recept je veoma jednostavan, lako i brzo se prirpema, a sastojci su laki za nabavku. Sve što vam je potrebno jeste da se napravljena torta stvrdne u frižideru, za šta će vam trebati jedan dan.
Sastojci:
4 šolje punomasne pavlake za šlag
3 kašike šećera
⅛ kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
Zelene, žute i crvene boje za hranu
1 kašičica ekstrakta badema
2 kašike džema od malina bez semenki
½ šolje čokolade, iseckane i otopljene
1 kašika kakao praha
2 kutije hrskavih čokoladnih kolačića
Kore za tortu
Uputstva:
U mikseru sa postoljem za mućenje ili električnim ručnim mikserom umutite pavlaku, šećer i so u mekan. Ako koristite samostojeći mikser, prvi minut pokrijte vrh miksera velikim peškirom da sprečite prskanje dok se krema vrti oko posude. Kada se formiraju mekani vrhovi, dodajte vanilu i umutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, oko 3 minuta. Šlag ravnomerno podelite u četiri činije.
U prvu činiju dodajte šest kapi zelene boje za hranu, dve kapi žute boje za hranu i ekstrakt badema. U drugu činiju dodajte šest kapi crvene boje za hranu i džem od malina. U treću posudu dodajte devet kapi žute boje za hranu. U četvrtu činiju dodajte otopljenu čokoladu i kakao prah.
Obložite standardnu tepsiju plastičnom folijom. Uverite se da je plastika dovoljno duga da pokrije kalup kada se napuni. Na dno pleha stavite sloj kore (koristite cele), pa premažite slojem od pola šlaga od čokolade. Dodati još jedan sloj kore i pola roze šlaga. Sledite sloj keksa dodajte, zatim ponovo sloj žutog šlaga i ponovite, zatim sloj oblatni i sloj zelenog šlaga i ponovite.
Završite tortu slojem kore, slojem šlaga od čokolade i završnim slojem kore.. Čvrsto pokrijte dodatnom plastičnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Da biste poslužili, okrenite tiganj naopako i koristite nož za puter da oslobodite plastičnu foliju. Odmotajte, isecite i poslužite. Tortu ukrasite šlogom u boji ili običnim belim šlagom po želji.
- Neophodno je ostaviti da se ohladi sve preko noći, a najbolje čitav jedan dan.
Foto: Pexels