Oni koji vole sos od avokada, avokado namaz na tost hlebu ili salatu sa avokadom, ovaj recept će obožavati. Avokado je definitivno postao omiljena namirnica svih onih koji vode računa o svojoj ishrani. Ujedno, pada u namirnice bogate vitaminima E, antioksidantima, vlaknima i monozasićenim kiselinama. Sa druge strane, ukoliko znate kako da ga pripremate, može biti vaš saveznik u pripremi najukusnijih recepata.
No, koliko vas je pripremalo sladoled od avokada, i da li ste ikada samo mogli da zamislite tako nešto? Ukoliko je ovo vaša omiljena namirnica, verujemo da ste uvod već preskočili. Ukoliko ipak planirate da se oprobate u nečemu potpuno drugačijem i zaista okusite sladoled od avkoada, koje, ukoliko niste znali pripada grani voća, pravo je vreme da to ovoga leta i učinite.
Spisak stvari za realizaciju ovog recepta je vrlo jednostavan, a to su hranjive vrednosti avokada. U spisak uvrstićemo najbitnije kao što su to: Folate, magnezijum, kalijum, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), ‘piridoksin (vitamin B6), vitamin C, vitamin E, vitamin K.
Sastojci:
- Konzerva punomasnog kokosovog mleka (dobro ohlađenog)
- 2 zrela avokada (oljuštena i narezana na četvrtine)
- 1 zrela banana
- 3 kašike meda ili nekog drugog zaslađivača
- 2 kašike soka od limete
- 4-5 velikih listova nane
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite sladoled, stavite pravougaoni kalup (ili drugu sličnu posudu koju kasnije možete da stavite u zamrzivač) u frižider. Trebalo bi da stoji u frižideru najmanje 30 minuta. Dobro izmiksajte avokado u blenderu na velikoj brzini. Dodajte samo gusti deo kokosovog mleka (pokupite ga kašikom), a tečnost sačuvajte za pravljenje smutija. Trebaće vam između 35 i 40 ml, u zavisnosti od gustine mase. Ako je previše gusto, kasnije možete dodati još malo. Zatim dodajte bananu, zaslađivač po ukusu, limunov sok i listiće nane. Mešajte dok ne dobijete prilično gustu kremastu masu. Smesu sipajte u ohlađeni pleh, poravnajte i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata ili preko noći.
Foto: Instagram; Pexels