

Njoke su jedan od omiljenih obroka koje stalno pravimo – jednostavne i brze za pripremu, a mogu se kombinovati uz gotovo sve. Jesenas smo otkrili recept za njoke sa žalfijom i parmezanom koje su predstavljale savršen cosy night in obrok. Sada donosimo recept za njoke sa bosiljkom i buratom koje su odlična opcija za date night ili obrok sa prijateljima i porodicom. Pripremaju se za pola sata – a ukus će vas oduševiti.
Njoke sa bosiljkom i buratom
Sastojci
450g krompira
85g brašna
1 žumance
70g pinjola
15g rendanog parmezana
38g bosiljka
55g maslinovog ulja
1 glavica belog luka
2 kašike limunovog soka
So
Biber
1 kašika putera
Priprema
Pre svega, krompir stavite da se skuva u ključaloj vodi. Sačekajte da omekša – i onda ga oljuštite. U proseku je potrebno oko 30 minuta da se krompir skuva do željene mekoće – mada zavisi od veličine krompira. Tako savetujemo da birate krompir koji je iste veličine – ili generalno manji ako želite da se brže skuva. Nakon što ste ga oljuštili, krompir stavite u veliku posudu i izgnječite ga, te napravite rupu u sredini smese. Dodajte jaje, kašičicu soli i malo brašna. Potom napravite jednu veliku loptu od ove smese – nema potrebe da smesu previše gnječite.
Ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta i isecite je na četiri jednaka dela. Potom te delove (oklagijom) izvucite na tanke delove i od njih napravite kuglice u obliku njoka. Ako imate presu za njoke – još bolje, iskoristite nju. Njoke stavite na posudu / veliki tanjir na koji ste stavili brašno i nežnim pokretima ih uvaljajte u brašno – ne previše.
Potom napravite pesto.
Pesto pravimo tako što blendujemo bosiljak, beli luk, tostirane pinjole (ostavite nekoliko pinjola za toping), limun, ulje 1/4 kašike soli i 1/8 kašičice bibera – dok smesa ne postane glatka. Potom dodajte parmezan – i ponovo izblendajte u blenderu. Možete dodati još ulja ako ne želite da pesto bude previše gust – ili soli i bibera ako preferirate.
U tiganj dodajte kašiku putera i pesta po želji. Njoke skuvajte u ključaloj vodi – znaćete da su spremne kada isplivaju na površinu. Odmah ih dodajte u tiganj sa pestom i ubacite malo pasta vode. Izmešajte da se sastojci sjedine – i potom dodajte buratu, pinjole, so, biber i malo maslinovog ulja. Et voilà – njoke sa bosiljkom i buratom su spremne.
Foto: Instagram (@georginaelizat / @oficina.amsterdam)