• B R E R A •
Umetnost postoji u raznim oblicima – prelazi nivoe vizuelnog, auditivnog i zadržava se na mestima na kojima je možda ne bismo ni očekivali. Umetničko delo, samim tim, ne mora predstavljati zaštićen eksponat u muzeju, već se vrlo jednostavno može naći na nekoliko centimetara ispred vas – u vašem tanjiru. Usavršavanje gastro veština svojstveno je mnogimgastro stanicama koje je Journal do sada obišao. Međutim, u poslednje vreme na dosta lista (uključujući one koji sadrže mesta za brunch u Beogradu i nezaobilazne dorćolske kuhinje) moramo dodati još jednu stavku. Inspirisan elegancijom i autentičnošću italijanskog umetničkog distrikta u Milanu, restoran Brera je novo mesto u gradu koje će vam postati omiljeni brunch izbor.
Journal je prvi otvorio vrata ovog restorana, a sada vam otkrivamo šta vas sve očekuje na našoj novoj (omiljenoj) gastro stanici.
• Enterijer koji potpisuje AA studio •
Brera je stvorena sa jasnom idejom – potreban je prostor u kome će porodice moći na miru da uživaju u kvalitetnim obrocima, ali i mesto na kome ćete moći da đuskate uz bellini. Pored osnovne namene, bitno je napomenuti da je otvaranje Brere ujedno i svojevrsno otvaranje Novog Dorćola. Ovim mestom dobijamo brunch iskustvo unutar mirne oaze u samom centru grada. Ušuškana i udobna bašta postaće vaše novo omiljeno mesto za ispijanje kafe, a enterijer podstaći na veoma dobro gastro raspoloženje.
Enterijer potpisuje AA studio, odnosno Tea Latinović, talentovana arhitektica sa kojom smo se i ranije susretali.
Not your typical interior – rečenica je kojom bismo veoma lako mogli da opišemo prostor restorana Brera. Zagasita narandžasta u (oksimoronski) skladnom kontrastu sa tamnozelenom stvara savršen ambijent za isprobavanje različitih internacionalnih delicija.
• Eating well is a form of self respect •
Kada otvorite eklektično stilizovan meni, prve reči koje će vas dočekati jesu: Eating well is a form of self respect. I upravo se ovom devizom vode svi u Breri. Težnje svih uključenih u ovu gastro priču prevazilaze okvire radnog zadatka i predstavljaju se onakvim kakve zaista jesu – čista ljubav prema poslu i hrani. U te težnje se ubrajaju i one lokalno nastrojene. Naime, u Breri možete pronaći raznovrstan meni koji uključuje domaće sastojke lokalnih proizvođača. Pored estetičnog enterijera koji nije nalik nijednom drugom, važno je pozabaviti se kvalitetom. Brunch u Breri će vam postati omiljena sintagma, a vreme održavanja istog je do pola dva popodne.
Vikend je rezervisan za matinée, i to uz koktele na bazi penušavca. To znači – na listu ultimativnih lokacija u Beogradu na kojima ispijamo penušavac sada dodajemo i Breru. Kada govorimo o penušavom dnevnom provodu, bitno je naglasiti da se tik uz ovaj restoran nalazi parkić za decu koji je idealan za roditelje koji žele malo da se opuste.
Želja ovog restorana jeste izbegavanje kupovnih proizvoda i fokusiranje na domaće. U Breri možete probati domaće ledene čajeve i hladno ceđene sokove bez šećera. U planu im je i obimna vinska karta, iako već sada u ponudi imaju raznovrsnu vinsku kolekciju. Iako nosi ime po milanskoj četvrti, Brera nije italijanski restoran, već predstavlja fuziju internacionalne kuhinje – sa akcentom na domaće namirnice.
Na meniju možete pronaći raznovrstan izbor stratera, kuvanih i glavnih jela. Pored ultimativne Lola rosa salate, dan možete započeti i laganim brunch-om za koji postoji poseban jelovnik. Brunch meni je podeljen na pet oblasti koje obuhvataju jaja na brioš hlebu, wafl, sendviče, kaše i rubriku zasladi se. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite to će biti pun pogodak, jer je na čelu kuhinje poznati kuvar Uroš Vukojević.
Iako je Brera nova it gastro stanica, takođe je idealna za lagano startovanje dana. Kafa i domaći ledeni čaj zvuče kao sinonim za fantastično jutro, a Novi Dorćol kao idealno mesto da ga započnete.
Foto: Journal