Nakon tri nova coffee specialty mesta, potom i novootvorenog coffee to-go shop-a na Tašmajdanu, ali i bistroa koji se nalazi u Domu Jevrema Grujića, obilazak novih mesta za trenutak prepuštamo Milici i Nebojši Mrđi – fotografskom dvojcu koji stoji iza Mrdja Lovers foto studija koji je specijalizovan za venčanja i editorijale for modern couples. Iako najčšeće fotografišu u paru, ovoga puta, narativ i foto-aparat preuzima Milica i vodi nas u vikend đir Dorćolom. Kuda? U novi gruzijski restoran Stories.
A mi nikada nismo časili da u svoj život dodamo još malo hedonizma. Budući da ovo leto (do njegovog samog kraja) provodimo u Beogradu radno, odlučili smo da od svog grada napravimo mesto za odmor, bar u pauzama za ručak. Tako nas je prošlonedeljni đir Dorćolom naveo do novootvorenog restorana Stories, na obodu Kalemegdana u ulici Pjarona De Mondezira 28. Više se i ne može sakriti da će me uvek prvo privući dobar enerijer, koji je u ovom restoranu sigurno nešto na šta ćete obratiti pažnju, ali će me jedino ukus naterati da se tom mestu ubrzo vratim. Da li dovoljno govori činjenica da sam rezervisala sto i za prekosutra?
Leto je za nove ljubavi
A ovog leta odlučila sam da se zaljubim u promene. Promene koje menjaju Dobar dan u Hello. Ali i one promene koje me motivišu da umesto najčešće birane italijanske kuhinje probam gruzijsku. Ispostavlja se da restoran Stories i upravo gruzijska kuhinja donosi nekakav šarmanti nedostajali vibe Beogradu.
Čini se da je inspiracija za razvoj enterijera pronađena u trajnosti ruševina, na građenju iz raspada. Na akcentovanju lepog, nakon sloma. Arhitekte biroa Freya su urušili tek sagrađen zid i od njega napravili šank, utopliti prostor svetlim drvetom i ratanom, dodali pokoju mediteransku biljku i time doneli more na obod Kalemegdana.
U restoranu svira sjajna letnja playlista koja upotpunjuje morski vibe. Sve je fino i lako. Naručujemo koktel Almond Peach i espresso. I čekamo klopu koju gledamo kako se priprema za nas kroz prozor kuhinje, ravno od našeg stola. Predani konobar nam služi hranu uz instrukcije kako je najlepše da jedemo Khinkali, koje je definitivno jelo koje morate probati. Čini mi se da sam taj dan u pauzi od posla stigla do mora.
Tekst i foto: Milica Mrđa