Beograd sve više počinje da liči na evropske metropole. Nekada smo čekali mesecima na novo mesto u gradu, a danas se to dešava na nedeljnom nivou. Svakako da i upliv različitih kultura koje su sve više zastupljene u našoj prestonici doprinosi tome da gastro scena Beograda sada može da parira svetskoj. A kako smo uvek u potrazi za novim mestima, nakon tri specialty coffee shopa, u ušuškanom dvorištancetu Doma Jevrema Grujića naišli smo na novi bistro – OVO bistro koji je zvanično otvoren sredinom jula. Journal koracima do insiderskih informacija o OVO bistrou koji je postao naše novo omiljeno mesto.
Od Moskve, preko Minska do Beograda
Reč je o novom projektu ugostitelja Maksima Orlova i Petra Radžihovskog koji stoje iza čuvenih restorana Alpaca i My Bistro u Moskvi i Benedict u Minsku. Tako su danas sa sedištem u Beogradu otvorili OVO bistro. Mesto idealno za svaki dan koje se nalazi u tihom, unutrašnjem ušuškanom dvorištu koje predstavlja idealan beg od gradske gužve. U ponudi su evropska jela, izvrsna selekcija vina, voljeni brunch i chef’s table o čemu ćemo nešto kasnije.
Na najlepšem mestu u gradu
OVO bistro se nalazi u Svetogorskoj ulici broj 17, u Domu Jevrema Grujića, čuvenog srpskog političara i diplomate XIX veka. Autor enterijera koji podseća na kombinaciju francuskih bistroa je biro Static Aesthetic. Naziv bistroa na latinskom znači “jaje”, dok su osnivači sa srpskim prevodom našli konekciju u vidu želje da OVO bistro postane za svakoga lično „ovo mesto“ — mesto susreta, koje poziva na sjajan provod i ima dobar vajb.
Šef kuhinje, Nikita Andrejev koji je radio u Tokiju, Londonu, Sidneju i Pulji, završio je čuvenu Le Cordon Bleu školu kulinarstva. Pa tako u meniju kombinuje omiljena evropska jela sa akcentom na italijansku i francusku kuhinju, ali uz kombinovanje sezonskih i srpskih namirnica. Akcenat je na to-share jelima i zakuskama uz vino i brunch.
OVO bistro menu
Pored glavnog menija, dostupan je i brunch koji se služi svakog dana od 10:00 do 15:00. Šef kuhinje Nikita Andrejev kao prvu stavku jelovnika ističe Ab ovo usque ad mala (referenca i na naziv bistroa i na latinsku frazu “od jajeta do jabuke”). U pitanju je kajgana sa kozjim sirom, paprikom, pečurkama, slaninom, pečenim paradajzom, salsom od povrća i semenkama, koja se služi zajedno uz filter kafu ili kapućino. Sve to po ukupnoj ceni od 1190 dinara.
Zatim, šef preporučuje svoja omiljena jela od jaja: francuski omlet sa pekorinom, fokačom sa belim lukom i miksom zelenih salata (690 dinara). Eggs Benny (ili “Jaja Benedikt”) sa engleskim mafinima i, recimo, spanaćem ili dimljenim lososom (+300 dinara). Ali i sunny žutu šakšuku sa Palermo paprikom (890 dinara).
Takođe, na meniju je i honey granola sa svežim bobicama, čia semenkama i jogurtom(690 dinara). Tu su i druge vrste slatkog doručka, kao, na primer, jaja od rikote sa lavandom i sosom od borovnice (630 dinara). Naš izbor je tradicionalno italijansko pecivo od lisnatog testa – sfogliatella (360 dinara).
Uz doručak se služe sve klasične vrste kafe + espresso tonik, ice matcha latte. U ponudi su i “jutarnji” kokteli — Solar Power od breskovače na bazi džina, penušavog vina, Cointreau i soka od zove, Flame Orange na bazi kamparija, ceđene pomorandže i limunske trave i Espresso Parfait, omaž klasičnom Espresso Martiniju, samo što je njihova verzija od orahovače na bazi votke, Kahlue, cold brew kafe, piva i pene od parmezana. Kokteli se služe po ceni od 808 dinara. Sva jela sa osnovnog menija se služe od 12:00.
Planovi za dalje
Na jesen, ekipa OVO bistroa otvara koktel bar – Jet Set. I to u prostorijama gde je 1967. godine otvoren prvi noćni klub na Balkanu Diskoteka kod Laze, koji su svojevremeno posećivali Marisa Berenson, Alen Delon i mnogi drugi.
U planu su svirke uživo, di-džej setovi, kokteli, ozvučenje u stilu japanskih listening-barova. Ali i pozorišni program, koji priprema umetnički direktor OVO bistroa i Jet Seta, srpski muzičar, reditelj i producent Jovan Stamatović-Karić. Koncept bara i koktel menija će takođe biti povezani sa pozorištem. Dakle, stay tuned.
Foto: OVO bistro