Novo mesto u Rovinju: Autentični restoran u kom uživaju sva čula
Novo mesto u Rovinju: Autentični restoran u kom uživaju sva čula

Novo mesto u Rovinju: Autentični
restoran u kom uživaju sva čula

U starogradskom jezgru Rovinja, nasuprot ulaza u jedan od najatraktivnijih heritage hotela Spirito Santo, vrata je otvorio novi restoran zvučnog imena – Artičoka. Vlasnik restorana je Rovinjac, Marko Ugrin, čovek koji je već dokazano, i na primeru Aperitiv bara Circolo pokazao kako znanje i ideje idu ruku pod ruku s veštinom i umećem pripreme najukusnijih koktela i letnjih napitaka. Uz bogatu ponudu  delicija, poseban akcenat je na enterijeru i eksterijeru bara, koji upravo svojim izgledom odudara od uniformiranih ugostiteljskih prostora.

Artičoka vraća sjaj staroj konobi

Na istoj osnovi Ugrin je gradio i priču u novom objektu – jednom od retkih mesta u starom delu Rovinja kom kameni zidovi (idealni za vrele letnje dane) nisu zbijeni već u svoj svojoj raskoši kamenih blokova oslikavaju neku novu gastronomsku ponudu u kojoj, već na prvi pogled, uživaju sva čula.

Dodajmo, i kako je enterijer zamišljen od strane vlasnika, koji ga je nakon tri godine u potpunosti sam renovirao. Artičoka je projekat s kojim se jedinstvenom enterijeru nekadašnje fabrike sapuna, a potom i dugogodišnjeg „spacia“ (konobe) vratio stari sjaj. Reč je o ambijentu rustičnog, i delom industrijskog stila u kom je sačuvana lepota i ambijentalna izvornost prostora. Postojeći kameni pod, drveni strop kao i zidovi stogodišnje kamene kuće zadržani su u originalu.

Originalni enterijer = originalni menu

Ruku pod ruku s izvornošću i originalnošću prostora idu i jelovnici osmišljeni na dnevnoj ponudi svežih, sezonskih i izvornih namirnica. Poznati rovinjski kuvar Ivan Lešić, u tandemu s Ugrinom kreira jela po uzoru na jelovnike starih – jela. Fokus je na sveže ulovljenoj ribi koja je tek izvađena iz mreža lokalnih ribara. Uz nezaobilaznu oradu i brancin, tu je su i vrste riba na koje posebno skrećemo pažnju – ciple, trilje, skuše kao i sve one morske poslastice koje se nađu u dnevnom ulovu ribara. Uz morske plodove, pažnja se poklanja i povrću i voću koje se isključivo nabavlja kod lokalaca. Što znači da su miris, boja i ukus autentični i uvek sveži.

Kontrast kontinenta i priobalja

S druge strane jela poput špageta sa sosom od dagnji sa sušenim svinjskim obrazom, ili rižoto s kremom od patliđana, jakovim kapicama i čvarcima deo je ponude baziran na spoju ribljeg i mesnog, odnosno namirnica jadranske i kontinentalne Istre, koje se dobro posložene i poslužene savršeno spajaju. Dakako, posebnu pažnju trebalo bi obratiti i na neobične čipseve – od kostiju trilje, ciple ili čipsa od jaja sipa. Osim toga, posebno će vas oduševiti testenina sa sosom od grana padana i istarskim kobasicama. Ali i minestrone sa sipama, lignjama, hobotnicom i povrćem.

Glavno jelo koje se mora naći na tanjiru svakog iole ozbiljnog gurmana je istarsko meso u kombinaciji s njokima od sipe, čipsom od svinjske kože, čipsom od jaja lignji i sipa, krem od jabuke i korabe… Dok se posebno poglavlje Artičoke odnosi i na deserte koje obaraju svojim ukusom i izgledom.

Skriveni dragulj Rovinja

Dakle, nije na odmet još jednom podsetiti kako je novootvoreni restoran Artičoka lociran u starom delu Rovinja. I to u šarmantnoj, uskoj i stepenastoj ulici koja je samo stotinjak metara udaljena od centra i gradske rive. A upravo, samo tih stotinjak metara odvaja vas od mesta u kom istinski uživaju sva čula. Ipak, jednom kada se poseti postaće neizostavna stanica svih istinskih gurmana i esteta.

Tekst preuzet sa Journal.hr

Foto: Laura Obrenović

Učitati još
Zatvori