Kako je decembar u duhu praznika, tako i recepte koje spremamo prilagođavamo atmosferi i prazničnom duhu. Stoga, umesto da jednostavno pripremamo ručak ili snack na uobičajan način, dodajemo sastojke koji se posebno vezuju za ovo doba godine. Espresso mocktini postaje gingerbread espresso mocktini, a gvakamole čips postaju – novogodišnje jelkice. Tako smo ovog puta odlučili da napravimo omiljeni namaz uz meksičke tortilje, ali u nešto drugačijem obliku.
Ukrasi
- 4 tortilje
- maslinovo ulje
- 1 avokado
- pola limuna
- pola kašičice soli
- cherry paradajz
- crveni luk
- korijander
Kićenje
Kako biste napravili jelkice, meksičke tortilje je potrebno da izrežete u obliku ovog drveta. To možete učiniti uz pomoć kalupa za kolače ili nožem, tako što ćete napraviti jednu, a zatim nju koristiti kao model za sve ostale, tako da budu ujednačenog oblika i veličine. U rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, zagrejte tortilje 5-7 minuta. Za dodatnu hrskavost, poprskajte jelkice maslinovim uljem. Dok se jelkice peku, u činiji izmeljite avokadom, dodajući isceđen limun i so. Mešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Razmažite avokado po ispečenim tortiljama, a onda ukrasite jelku povrćem po želji. Naseckajte cherry paradajz i crveni luk na sitne komade, pa dodajte preko jelkica sa avokadom. Preko možete dodati korijander ili drugu začinsku biljku po ukusu. Novogodišnji snack je spreman. Uživajte!
Foto: Instagram (@noa.tasty)