Mafini su već odavno postali jedan od omiljenih slatkih izbora. Mogu poslužiti kao savršena poslastica, užina ili neretko kao i doručak. Food blog teak & thyme i Gail, koja se krije iza istog, nas uče receptu za mafine koji u sebi sadrži zdrave a ukusne sastojke. Idealni su za jutarnji obrok.
Sastojci:
- Brašno tip 500
- Ovsene pahuljice
- Šećer u prahu
- Prašak za pecivo
- So
- Banane – zrele i mekane
- Ulje
- Jaje
- kondenzovano mleko (stepka)
- Vanilin ekstrakt
- Kupine
How to: Mafini sa borovnicom i bananama
Ono što vam je potrebno pored sastojaka jeste pleh namenjen za mafine, kao i papirne korpice za iste. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U posudu srednje veličine stavite brašno, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo i so. Sve to promešajte. Ostavite sa strane. U malo veću posudu stavite banane a zatim ih viljuškom zgnječite, sve dok ne dobijete kašastu smesu. Zatim, dodajte ulje, jaje, kondenzovano mleko i vanilin ekstrakt, i umutite ih zajedno dok se ne sjedine. Prethodne dve smese spojite i promešajte sve dok se ne sjedine. U to ubacite iseckane kupine i ravnomerno ih rasporedite po smesi. Kašikom ili špatulom napunite korpice za mafine smesom do vrha i zatim na svaki dodajte šečer u prahu. Poređajte ih u pleh i ubacite u rernu. Mafine pecite oko 23-25 minuta ili dok vrhovi lagano ne postanu zlatno smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Nakon što ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se ohlade 15 minuta pre nego ih servirate. Uživajte!
Foto: Instagram @teakandthym