Vodič kroz najpopularnije ukuse Pariza: Gde idemo na kroasan, a gde na ostrige?
Vodič kroz najpopularnije ukuse Pariza: Gde idemo na kroasan, a gde na ostrige?

Vodič kroz najpopularnije ukuse Pariza: Gde
idemo na kroasan, a gde na ostrige?

Uskoro će Pariz postati epicentar dešavanja. Pripremili smo vam detaljan vodič šta sve bi trebalo da znate o predstojećim Olimpijskim igrama, a sada vas neposredno pred Olimpijske igre vodimo u gastro obilazak Pariza. Ovogodišnje izdanje Letnjih olimpijskih igara trajaće od 26. jula do 11. avgusta. Grad će biti prepun energije i uzbuđenja. Ukoliko planirate put u Pariz ovog leta (kao da nam je povod za odlazak u Pariz potreban), donosimo vam savete za najbolje opcije i must-visit mesta. Od posete najboljim pekarama, piknika pored Sene ili uživanja u francuskim bistroima, neka Olimpijske igre počnu (uz ostrige i šampanjac)!

Francuska gastronomija je uvek zanimljiva za istraživanje, jer je ostavila neizbrisiv trag na svetskoj sceni. Mnogi kulinarski termini i tehnike potiču upravo iz Francuske, a istraživanje ukusa Pariza je putovanje kroz istoriju, kulturu i tradiciju. Najbolje je početi sa doručkom!

Doručak u Parizu

Boulangeries i patisseries: Započnite dan kao „Parisian“ posetom lokalnoj pekari. Sveže pečeni kroasani, pain au chocolat ili escargot kao slatka verzija. A  sendvič u bagetu,  jambon-beurre (šunka i puter) ili fromage (sir) kao slana opcija. Probajte popularna mesta kao što su Du Pain et des Idées ili Caractère de cochon.

Café au Lait: Uz pecivo popijte café au lait u obližnjem kafiću. Mnogi kafići nude povoljne opcije doručka, uključujući pecivo i kafu po pristupačnoj ceni.

Užina

Palačinke: Posetite jednu od mnogobrojnih pariskih prodavnica palačinki za slatki ili slani zalogaj. Ulični prodavci i mali lokali kao Crêperie Josselin u Montparnasu nude ukusne palačinke po povoljnim cenama.

Pijace: Posetite pijace kao što su Marché Bastille ili Marché d’Aligre kako biste kupili sveže, sezonsko voće. Ove pijace nude i raznovrsne opcije ulične hrane, savršene za kratak predah.

Tips&tricks

Pariz ima 37 mostova preko čuvene reke Sene. Na šetalištima pored reke se okupljaju Parižani koji uz vino i dnevni ili večernji piknik provode vreme u priči, smehu i druženju što će zasigurno biti slučaj i neposredno pred Olimpijske igre, ali i tokom ove kultne manifestacije. Sedeti u kafiću je lepo, ali sedeti na obali Sene je posebno iskustvo!

Ručak

Bistroi: Pariski bistroi nude autentično iskustvo francuskog ručka koji je „svetinja“. Uživajte u klasičnim jelima kao što su coq au vin, boeuf bourguignon ili ratatouille na mestima kao što su Le Petit Pontoise ili Le Comptoir du Relais. U periodu ručka većina restorana kreira kombinacije nekoliko stavki sa jelovnika po povoljnijoj ceni – ove kombinacije se nazivaju formula.

  • Internacionalna hrana: Pariz je dom mnogih kultura, što se ogleda i u gastronomiji. Probajte marokanske, vijetnamske ili libanske specijalitete u kvartovima kao što su Belleville i Latinska četvrt.
  • Falafel u Le Maraisu: Le Marais je poznat po svojim falafel štandovima, a L’As du Fallafel je jedan od najpoznatijih. Uživajte u zasitnom veganskom falafel sendviču punom svežeg povrća.

Tips&tricks

Francuzi veoma poštuju hranu pa se pauze za ručak koriste svakog dana bez izuzetka. U bistroima i restoranima postoji određeno vreme u toku dana kada se doručkuje, ruča i večera.

  • Ukoliko vidite gužvu, znači da je pauza za ručak, i izbegavajte da u tom periodu naručujete samo piće ili da sednete za sto koji postavljen za ručak – uvek proverite da li imaju stolove koji su namenjeni samo za piće.

Kao i svuda, postoji razlika između istočnog i zapadnog dela grada, i u izgledu ulica i u cenovnoj politici.

  • Istočni deo grada obuhvata Bastille, République, Oberkampf, Ménilmontant… i prepun je malih, živopisnih bistroa i restorana gde su cene niže u odnosu na centralni i zapadni deo grada. Ovaj deo grada je šarmantan, sa dosta knjižara, galerija i ulične umetnosti.

Deserti

Makaron: Počastite se pariskim desertom – makaronima. Među najpoznatijim su luksuzne prodavnice poput Ladurée i Pierre Hermé, a pristupačnije opcije mogu se pronaći u lokalnim poslastičarnicama.

Sladoled u Berthillonu: Počastite se najboljim sladoledom u Parizu u Berthillon na Île Saint-Louis. Ovo kultno mesto nudi bogate i ukusne sladolede po povoljnim cenama.

I još o desertima…

Francusko poslastičarstvo je svetski poznato, pa je poseta Parizu prilika da se probaju najbolji kolači. Tu je klasik éclair – napunjen kremom i preliven glazurom, koji možete pronaći u većini pariskih poslastičarnica. Dalje su nezaobilazni Paris-Brest i  Saint-Honoré. Najstarija poslastičarnica u Parizu, Stohrer je poznata po svojoj verziji Baba au Rhum, još jednom francuskom klasiku.

Tips&tricks

  • Posetite poslastičarnice rano ujutru ili kasno popodne kako biste izbegli duge redove.
  • Pratite sezonske ponude jer mnoge poslastičarnice menjaju svoje menije u skladu sa sezonom i praznicima.

Večera

Tradicionalna francuska večera: Za autentično iskustvo, posetite tradicionalne francuske restorane koji nude klasike kao što su patka u soku od pomorandže, gratin dauphinois i escargot.

Ostrige, puževi i žablji bataci su među najpoznatijim francuskim specijalitetima koje morate probati.

  • Le Baron Rouge i Huîtrerie Régis su dva popularna mesta za degustaciju ostriga u Parizu. Uparite ostrige sa čašom hladnog belog vina ili šampanjca za potpuni užitak.
  • L’Escargot Montorgueil i Chez André su restorani poznati po svojim puževima pripremljenim na tradicionalan način sa belim lukom i peršunom. Puževi se obično jedu uz pomoć specijalne viljuške i hvataljke.
  • Roger la Grenouille i Le Florimond su poznati po svojim specijalitetima od žabljih bataka pripremljenih na različite načine. Žablji bataci su najčešće prženi ili pripremljeni sa belim lukom i peršunom. Iako možda zvuče neobično, žablji bataci imaju ukus sličan piletini i prava su poslastica za one koji vole da isprobavaju nove stvari.

Tips&tricks

Prolazi u Parizu: Arkade iz 19. veka skrivaju šarmantne radnje i kafiće. Passage des Panoramas i Galerie Vivienne su savršena mesta za otkrivanje skrivenih kulinarskih dragulja.

Rive gauche vs. Rive droite: Leva obala (Rive gauche) je poznata po svojoj boemskoj atmosferi, dok desna obala (Rive droite) nudi luksuz i glamur. Istražite obe strane kako biste doživeli raznolikost pariske gastronomije.

Piknik: Napravite piknik u nekom od prelepih pariskih parkova. Luksemburg park se nalazi na granici između Saint-Germain-des-Prés i Latinskog kvarta. Inspirisan je Boboli vrtom u Firenci, a nastao je na zahtev kraljice Marie Mediči 1612. godine. Između engleskog i francuskog vrta nalazi se šuma i jezero, ružičnjak, voćnjak i staklenik sa orhidejama. U parku je i preko 100 statua, monumentalna Mediči fontana i paviljoni. Olimpijske igre mogu da počnu, mi smo spremni.

Učitati još
Zatvori