Videli smo da uveliko spremate i uživate u energetskim kuglicama sa šargarepom o kojima smo vam već pisali. Zato smo želeli da ponudimo još jedan recept, sličnog sastava i podjednako brze i jednostavne pripreme, za slučaj da vam je pomenuta kombinacija već dosadila. Ovog puta, u nešto izmenjenoj verziji, pripremamo limun kuglice, za koje verujemo da ćete sa podjednakom slašću pripremati i jesti. Sezona je limuna, stoga treba iskoristiti sveže voće kako bismo se okrepili, uneli vitamina i zasladili u hladnim danima.
Sastojci
- 140 grama indijskog oraha
- 3 kašike zaslađivača po izboru
- 2 kašike kokosovog ulja
- sveže urme
- suve smokve
- 120 grama bademovog brašna
- 2 kašike kikiriki putera
- 1 kašika soka od limuna
- narendana kora limuna
- med
- cimet
Priprema
Za ove kuglice ćemo praviti dve vrste fila. Najpre ćete pomešati samleveni indijski orah, tri kašike zaslađivača (šećera ili alternative, poput agave sirupa) i dve kašike otopljenog kokosovog ulja. Preporučljivo je da indijski orah najpre natopite u vodi nekoliko sati, pa ih usitnite kada omeknu. Ove sastojke dobro sjedinite, pa napravite male kuglice. Ostavite ih u frižideru ili zamrzivaču, kako bi se stegle. Za drugi fil ćete pomešati urme, suve smokve, kikiriki puter, brašno, sok limuna i izrendanu koru. Smokve sitno iseckajte pre nego što ih pomešate sa ostalim sastojcima, pa sve zajedno sjedinite u seckalici. Po želji, možete dodati med za dodatnu slatkoću, ili cimet ukoliko ste ljubitelj tog ukusa. Smesu takođe ostavite nakratko u frižideru, kako bi se stegla. Nakon nekoliko sati, bele kuglice obložite smeđim filom, pa ih vratite u zamrzivač. Po ukusu, možete ih posuti kokosovim brašnom ili listićima badema. Uživajte!
Foto: Unsplash