

Ako maštate o putovanju u Švedsku ili Dansku i žudite za preukusnim cimet rolnicama – niste jedini. Kultni slatkiš koji vezujemo za skandinavske zemlje postaje sve popularniji i na našim prostorima – a ove pekare u Beogradu su posebno vešte u njihovoj pripremi. Ipak, klasične cimet rolnice nisu jedini način na koji možete uživati u ovoj odličnoj kombinaciji sastojaka. Zapečena ovsena kaša sa ukusom cimet rolnica je nešto zdraviji obrok koji je savršeno u skladu sa comfort food filozofijom. Donosimo step by step recept koji ćete sigurno praviti iznova i iznova.
Novi omiljeni doručak
Kombinacija toplog, začinjenog cimeta sa bogatim, sočnim testom čini cimet rolnice apsolutno neodoljivima. Cimet daje sladak i začinjen okus koji se savršeno slaže sa bogatom teksturom testa. Mnogi ih vezuju za toplinu, udobnost i ušuškanost – te su zaista ultimativni comfort meal. Pored toga, kombinacija cimeta i šećera iznenađujuće dobro funkcioniše u vidu ovsene kaše.
Zapečena ovsena kaša sa ukusom cimet rolnica je odlična opcija za doručak, užinu – čak i desert. Evo koji sastojci će vam biti potrebni za ovaj recept.
Sastojci:
2 šolje brašna od ovsa (ako ga nemate, možete i sami da izblendate ovsene pahuljice i jednostavno ga napravite)
1 kašika cimeta
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica vanile
2 kašike kokosovog ulja
1/4 šolje javorovog sirupa
1/4 šolje bademovog putera
Fil od cimeta:
2 kašike cimeta
1/2 kašičice soli
1/4 šolje javorovog sirupa
1/4 šolje bademovog putera
1 kašika kokosovog ulja
Glazura od grčkog jogurta i javorovog sirupa:
1 šolja običnog grčkog jogurta
2 kašike javorovog sirupa
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh veličine 20×20 cm papirom za pečenje. U jednoj posudi pomešajte suve, a u drugoj mokre sastojke. Dodajte mokru smesu u suve sastojke i promešajte dok se sve ne poveže. Ako smesa sadrži mrvice, dodajte još malo mleka dok ne dobijete gustu smesu.
Prebacite smesu u pleh i pecite 35-40 minuta (dok ne postane zlatno smeđa na vrhu). Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 5 minuta pre nego što nanesete glazuru. To je sve – jednostavno, a tako ukusno.
Foto: Instagram (@entirelyemmy / @elinwarn)